Pasta a la norma – pasta baklažānu un tomātu mērcē

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Šī recepte radusies Sicīlijas otrajā lielākajā pilsētā Katānijā, un tās nosaukums ir saistīts ar slaveno Vinčenco Bellīni operu “Norma”. Dramaturgs – arī katānietis Nino Martoljo, pusdienojot kādā Katānijas krodziņā, esot sajūsmā par sev pasniegto pastas ēdienu iesaucies: “Tā ir NORMA,” ar to domājot, ka ēdiens ir tik pat brīnišķīgs kā operas mūzika.

Sastāvdaļas

  • 300 g pastas
  • 750 ml tomātu savā sulā
  • 4 daiviņas ķiploku
  • 1 sīpols
  • 1 šķipsniņa kanēļa
  • 1 šķipsniņa muskatrieksta
  • ~ 300 ml olīveļļas, sāls un malti melnie pipari
  • 1 liels baklažāns
  • 100 g cietā siera – Parmas vai vēl labāk – sālītā rikotas siera
  • 1 buntīte svaiga bazilika

Pagatavošana

  1. Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo, sīpolu sagriež šķēlītēs, ķiplokus ar naža galu saspiež. Pannā sakarsē nedaudz olīveļļas, un liek garšaugus cepties.
  2. Garšaugiem pievieno tomātus savā sulā, ar rokām saplūkātu baziliku, nedaudz atstājot dekorēšanai, un visu karsē uz nelielas liesmas, kamēr mērcei novārās liekais šķidrums, t. i., ~ 20 minūtes. Kad mērcei mainījusies krāsa un samazinājies apjoms, pievieno pēc garšas sāli, piparus, kanēli un muskatriekstu.
  3. Baklažānu sagriež šķēlēs, liek caurdurī un kārtās apber ar sāli. Tad šķēlēm uzliek virsū smagumu, piemēram, katlu, kas piepildīts ar ūdeni, un atstāj uz 15 minūtēm, lai noņemas rūgtums un notek liekais šķidrums. Pēc tam baklažānu šķēles nosusina papīra dvielī.
  4. Pannā uzkarsē olīveļļu un nofritē baklažānu šķēles. Kad tās kļūst brūnas, šķēles ņem ārā no eļļas un liek uz papīra dvieļa. Tad pievieno tomātu mērcei, sagriežot mazākos gabaliņos.
  5. Pastu novāra sālsūdenī atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma. Kad tā ir sasniegusi al dente konsistenci, pievieno mērcei pannā un sacilā kopā. Pasniedz porciju šķīvjos, bagātīgi pārkaisītu ar smalki rīvētu sieru. Dekorē ar pāris lapiņām bazilika.
1. pagatavošanas solis
PastaNorma_1

Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo, sīpolu sagriež šķēlītēs, ķiplokus ar naža galu saspiež. Pannā sakarsē nedaudz olīveļļas, un liek garšaugus cepties.

2. pagatavošanas solis
PastaNorma_2

Garšaugiem pievieno tomātus savā sulā, ar rokām saplūkātu baziliku, nedaudz atstājot dekorēšanai, un visu karsē uz nelielas liesmas, kamēr mērcei novārās liekais šķidrums, t. i., ~ 20 minūtes. Kad mērcei mainījusies krāsa un samazinājies apjoms, pievieno pēc garšas sāli, piparus, kanēli un muskatriekstu.

3. pagatavošanas solis
PastaNorma_3

Baklažānu sagriež šķēlēs, liek caurdurī un kārtās apber ar sāli. Tad šķēlēm uzliek virsū smagumu, piemēram, katlu, kas piepildīts ar ūdeni, un atstāj uz 15 minūtēm, lai noņemas rūgtums un notek liekais šķidrums. Pēc tam baklažānu šķēles nosusina papīra dvielī.

4. pagatavošanas solis
PastaNorma_4

Pannā uzkarsē olīveļļu un nofritē baklažānu šķēles. Kad tās kļūst brūnas, šķēles ņem ārā no eļļas un liek uz papīra dvieļa. Tad pievieno tomātu mērcei, sagriežot mazākos gabaliņos.

5. pagatavošanas solis
PastaNorma_5

Pastu novāra sālsūdenī atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma. Kad tā ir sasniegusi al dente konsistenci, pievieno mērcei pannā un sacilā kopā. Pasniedz porciju šķīvjos, bagātīgi pārkaisītu ar smalki rīvētu sieru. Dekorē ar pāris lapiņām bazilika.

Komentāri:

  • Zanda L saka:

    Uz vienu lielu baklažānu gan pietiktu ar 200g makaronu. Man bija 250g tagliatteli un 2 baklažāni, bet prasījās vēl vairāk baklažāna un arī drusku vairāk tomātu.