Pašgatavotu rīsu nūdeļu un dārzeņu voks

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

NŪDELĒM

200 g rīsu miltu

60 g tapioka miltu

320 g ūdens

stingrs un izturīgs konditorejas maisiņš

 

DĀRZEŅU VOKAM

2 šalotes sīpoli

3 vidēja izmēra ķiploka daiviņas

200 g portabello sēņu

170 g sarkanās paprikas

125 g pakčoja

50 g pupiņu asnu

šķipsniņa čili pārslu

1,5 ēdamkarotes sojas mērces

½ tējkarotes grauzdētu sezama sēkliņu eļļas

2 ēdamkarotes austeru mērces

2 ēdamkarotes tumšās sojas mērces

Pagatavošana

  1. Iepriekš sagatavo nepiedegošu katlu vai dziļu pannu, palielu katlu, kurā vārās ūdens, bļodu ar aukstu ūdeni un ledu un konditorejas maisiņu ar aptuveni 0,5 cm/dm nogrieztu galu.
  2. Katlā vai dziļā pannā ber rīsu miltus, tapioka miltus un pievieno ūdeni. Samaisa viendabīgā masā.
  3. Tad liek uz mazas uguns un nepārtraukti maisa. Kad redzams, ka uz lāpstiņas ir izveidojies liels cietes gabals vai kunkuļi, nekavējoties noņem katlu no plīts un izmaisa, līdz masa atkal ir viendabīga. Katlu liek atpakaļ uz plīts un turpina maisīt uz lēnas uguns, līdz atkal manāmi kunkuļi un ciete uz silikona lāpstiņas. Tad atkal ņem nost no uguns un izmaisa, kamēr masa viendabīga. Šo procesu atkārto aptuveni 3–5 reizes. Mērķis ir iegūt vienmērīgu mīklu bez kunkuļiem vai cietes sabiezējumiem.
  4. Atkārtojot šo procesu – maisīšanu un lēnas uguns un kunkuļu izmaisīšanu, noņemot nost no uguns, – masa lēnām sabiezēs. Paceļ maisījumu uz lāpstiņas, lai pastāvīgi pārbaudītu konsistenci. Ja maisījums šķidri noslīd no tās, tas vēl nav gatavs. Turpiniet maisīt, karsēt un izmaisīt radušos kunkuļus. Mīkla ir gatava, kad ir manāmi sabiezējusi un, paceļot uz lāpstiņas, tā nelīst nost, bet turas stingri uz tās. Tas ir laiks, kad maisījums jāievieto konditorejas maisiņā. Karsējot un maisot līdz perfektai konsistencei, jābūt uzmanīgam, ja masa būs par šķidru, nūdeles sadalīsies mazos gabaliņos un neturēsies kopā, ja par biezu, tā būs ārkārtīgi blīva un problemātiski izspiežama no konditorejas maisiņa.
  5. Katlā, kurā vārās ūdens, vienmērīgi, veicot apļveida kustības pa katlu, izspiež nūdeļu mīklu caur konditorejas maisiņu.
  6. Ļauj vārīties tik ilgi, kamēr uzpeld augšā, ar sietiņa palīdzību pārliek nūdeles bļodā ar ledaino ūdeni. Šī procesa daļa piešķirs tām patīkamu tekstūru.
  7. Pagatavo dārzeņu voku. Šalotes sīpolus sagriež plānās šķēlītēs, ķiploka daiviņas sarīvē, papriku sagriež strēmelītēs, arī sēnes un pakčoja kātus sagriež malkās strēmelēs, bet lapu daļu – lielos gabalos.
  8. Mērcei bļodiņā lej sojas mērci, tumšo sojas mērci, austeru mērci, grauzdētu sezama sēkliņu eļļu un čili pārslas.
  9. Uz ietaukotas un uzkarsētas pannas liek sīpolus un ķiplokus, apcep, līdz tie ir zeltaini brūni un mīksti. Tad pievieno papriku un sēnes, ļauj pāris minūtes pasautēties. Pievieno pakčoja kātus un pupiņu asnus un apcep. Pievieno pakčoja lapas.
  10. Kad viss nedaudz pasautējies, pievieno iepriekš sagatavoto mērci, iemaisa un maisot pievieno iepriekš sagatavotās nūdeles (atkarīgs no nūdeļu konsistences, tām ir risks nedaudz mainīt sākotnējo tekstūru un formu).
  11. Pāris minūtes patur uz uguns, tad nogriež un atstāj karstā pannā uz 5 minūtēm.

Komentāri: