Pain d’épice jeb mīkstā garšvielu maize

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
8 personām

Pain d’épice jeb mīkstā garšvielu maize ir Francijā zināma un tradicionāla, no medus un dažādām garšvielām pagatavota maize, ko var pielīdzināt mums zināmajām piparkūkām. Atšķirībā no receptes, tā var būt mīkstāka un mazāk mīksta. Franči šo maize ēd Ziemassvētku laikā un bieži vien to izmanto arī kā vienu no ēdiena sastāvdaļām. Piemēram, klasisks salikums ir pain d’épice kopā ar zosu vai pīļu aknu pastēti.

Es šai receptē izvēlos bioloģiskos miltus un īstas lauku olas, tad tā ir īpaša.

Sastāvdaļas

  • 320 g medus + 2 ēdamkarotes glazūrai
  • 100 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 100 g pilngraudu kviešu miltu
  • 50 g rudzu miltu
  • 30 g muskavado cukura
  • 1 ola
  • 100 ml piena
  • 80 g sviesta
  • miziņa no 1 apelsīna
  • ½ paciņas sausā rauga
  • 1 naža gals cepamā pulvera
  • 2 anīsa zvaigznes
  • 1 tējkarote malta kanēļa
  • 1 tējkarote ingvera pulvera
  • 1 tējkarote garšvielu maisījuma piparkūkām
  • ½ tējkarotes malta muskatrieksta
  • ½ tējkarotes malta kardamona

 

Garenā kēksa forma vai 6 mazas kēksa formiņas cepšanai

Pagatavošana

  1. Katliņā lej pienu un pievieno anīsa zvaigznes. Pienu karsē, bet nevāra. Kad tas ir karsts, noņem no uguns un ļauj, lai garšas ievelkas 20 minūtes.
  2. Tikmēr norīvē miziņu no apelsīna.
  3. Izņem no piena anīsa zvaigznes, liek to atkal uz uguns, pievienojot pienam sviestu, medu un apelsīna miziņas. Karsē līdz pirmajam burbulim.
  4. Bļodā sajauc miltus, sauso raugu, sodu, garšvielas, cukuru un olu. Visu labi samaisa.
  5. Miltu un garšvielu maisījumam pievieno piena un medus maisījumu un samaisa mīklu.
  6. Uzkarsē krāsni līdz 190 °C temperatūrai.
  7. Sagatavo formu, ieklājot cepamo papīru vai iesmērējot ar sviestu un izkaisot ar miltiem. Formā vai mazajās formiņās lej mīklu, aizpildot ⅔ no tām.
  8. Pirms likšanas krāsnī ļauj mīklai ~ 30 minūtes atpūsties.
  9. Liek krāsnī un cep 10 minūtes 190 °C temperatūrā un pēc tam 20 minūtes 170 °C temperatūrā.
  10. Izņemot no krāsns un kamēr vēl maizīte karsta, pārziež to ar medu, izmantojot otiņu vai karotes apaļo daļu.