Nugats

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
8 personām

Viens no gardākajiem un saldākajiem Ziemassvētku laika desertiem pavisam noteikti ir nugats. Pagatavošanai nepieciešamas viens pāris sastāvdaļas un pacietība pie plīts, bet, pēc atdzesēšanas, šis gardums pazūd ļoti ātri! #piegalda

 

Sastāvdaļas

  • 250 g medus
  • 200 g cukura
  • 2 olu baltumi
  • šķipsniņa sāls
  • 100 g tīrītu pistāciju
  • 150 g mandeļu
  • 150 g valriekstu
  • 2 ēdamkarotes pūdercukura
  • 2 ēdamkarotes kukurūzas cietes

Pagatavošana

  1. Katliņā liek medu un cukuru, visu karsē uz vidējas liesmas, līdz masa burbuļo un cukurs ir maksimāli izkusis. Masa ir ļoti karsta! Ja ir termometrs, tad masai jāuzkarst līdz 121–129 ºC temperatūrai.
  2. Tikmēr lielā bļodā puto olu baltumus ar šķipsniņu sāls. Puto, līdz olu baltums kļūst balts un gaisīgs, bet nav ļoti stingrs.
  3. Kad sīrups gatavs, to, lēnām lejot un nepārtraukti putojot, pamazām pievieno olu baltumiem. Kad viss sīrups pievienots, paputo vēl 2 minūtes, līdz iegūta spīdīga, viendabīga un stingra olbaltuma masa. Pievieno visus riekstus.
  4. Nugata masu liek lēzenā traukā, kas izklāts ar cepamo papīru un nobērts ar pūdercukura un kukurūzas cietes maisījumu. Masu pēc iespējas izlīdzina,un arī virspusi dāsni nobārsta ar pūdercukuru un cieti. Nugatu liek ledusskapī vismaz uz 2 stundām sastingt. Pēc tam sagriež un pasniedz.