Mājās sieti sieri – sāļš ar lakšiem un salds ar kliņģerīšu ziediem

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
8 personām

Sastāvdaļas

  • 3 l pilnpiena
  • 1 kg skāba pilnpiena biezpiena
  • 6 olas
  • 0,5 kg sviesta
  • svaigas lakša lapiņas vai kaltēti kliņģerīšu ziedi
  • sāls vai cukurs
  • malts muskatrieksts
  • 1 kārtīgs siera ritulis vai 2 mazāki

Pagatavošana

  1. Pienu uzkarsē līdz 96 °C temperatūrai. Tas ir brīdis, kad piens teju, teju gatavojas “izkāpt” no katla.
  2. Tikmēr biezpienu samaisa kopā ar olām.
  3. Kad piens sakarsis, pamazām iemaisa biezpienu. Maisa tik ilgi, līdz redzams, ka sāk atdalīties sūkalas, t.i., virspusē nostājas zilgans šķidrums.
  4. Šo pienīgo masu izkāš caur marli vai citu porainu auduma gabalu.
  5. Katlā izkausē sviestu, iemaisa garšvielas – manā gadījumā svaigas sakapātas lakšu lapiņas vai kaltētus vai svaigus kliņģerīšu ziedus otram sieram.
  6. Izkāsto masu samaisa kopā ar sviestu. Maisa tik ilgi, līdz siers atlec no malām. Tas ir fiziski diezgan smags darbs.
  7. Kad tas paveikts, liek formā nopresēties.
1. pagatavošanas solis
solis 1

Pienu uzkarsē līdz 96 °C temperatūrai. Tas ir brīdis, kad piens teju, teju gatavojas “izkāpt” no katla.

2. pagatavošanas solis
Solis 2

Tikmēr biezpienu samaisa kopā ar olām.

3. pagatavošanas solis
Solis 3

Kad piens sakarsis, pamazām iemaisa biezpienu. Maisa tik ilgi, līdz redzams, ka sāk atdalīties sūkalas, t.i., virspusē nostājas zilgans šķidrums.

4. pagatavošanas solis
Solis 4

Šo pienīgo masu izkāš caur marli vai citu porainu auduma gabalu.

5. pagatavošanas solis
Solis 5

Katlā izkausē sviestu, iemaisa garšvielas – manā gadījumā svaigas sakapātas lakšu lapiņas vai kaltētus vai svaigus kliņģerīšu ziedus otram sieram.

6. pagatavošanas solis
Solis 6- alternativa

Izkāsto masu samaisa kopā ar sviestu. Maisa tik ilgi, līdz siers atlec no malām. Tas ir fiziski diezgan smags darbs.

7. pagatavošanas solis
Solis 7-2

Kad tas paveikts, liek formā nopresēties.