Mājās gatavoti tortellini ar ķirbi karija mērcē

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Mazi saulaini pelmenīši, ko itāļi iesaukuši par tortellini, cita vārdā – belly button jeb vēdera podziņas, ir plaši pazīstami visa pasaulē. To izcelsmes zeme, protams, ir Itālija, bet nu jau mazas “podziņas” ir iekarojušas cilvēku mīlestību visā plašajā pasaulē.

Mēs mīklai izmantojām pusi parasto miltu un pusi pilngraudu. Tādējādi pelmenīši ir nedaudz cietāki, toties veselīgāki. Pildījums ir vēl saulaināks nekā pašas podziņas – dzeltens jo dzeltens sviesta ķirbītis ar tikpat dzeltenu cieto sieru.

Sagatavošanai vajadzīga pacietība, bet rezultāts ir tā vērts. Turklāt varat gatavot vairākas porcijas uzreiz un sasaldēt saldētavā. Katrā ziņā ņemšanās ap mazajiem nieciņiem ir ļoti nomierinoša un patīkama.

Sastāvdaļas

Pastas mīklai

  • 2 olas
  • 1 tējkarote kurkumas
  • 1 tējkarote sāls
  • 100 g kviešu miltu
  • 100 g pilngraudu kviešu miltu

Pildījumam

  • 600 g ķirbja
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 1 sīpols
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 250 g dārzeņu buljona
  • 1 olas dzeltenums
  • 100 g cietā tipa siera
  • 1 ēdamkarote rīvmaizes

Mērcei

  • 200 g saldā krējuma
  • 1 tējkarote karija
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 neliels burkāns

Pagatavošana

  1. Sagatavo tortellinu mīklu: nelielā bļodiņā sakuļ olas kopā ar kurkumu un sāli. To ir ērti paveikt ar dakšu.
  2. Sajauc kopā abu veidu miltus, ko pamazām iesijā olu masā. Samaisa vijīgu mīklu, un noliek malā, lai tā atpūšas.
  3. Sagatavo pildījumu: ķirbim nomizo mizu un sagriež nelielos gabaliņos. Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā. Pannā izkausē 1 ēdamkaroti sviesta, un tajā apcep sīpolus un ķiplokus. Kad garšsaknes zeltainas, tām pievieno ķirbi un cep vēl ~ 5 minūtes.
  4. Pannas saturam pievieno buljonu, un ~ 15–20 minūtes atstāj uz lēnas uguns vārīties, kamēr gandrīz viss buljons ir iztvaikojis.
  5. Ķirbis būs mīksts, un to samīca viendabīgā masā ar dakšiņu. Vēl karstajā masā iemaisa olas dzeltenumu, sarīvētu sieru un rīvmaizi. Pildījumam ļauj nedaudz atdzist.
  6. Veido tortellinus: galda virsmu nokaisa ar miltiem. Ņem mīklu un to kārtīgi izmīca, pievienojot tik daudz miltu, cik nepieciešams, lai tā neliptu pie rokām.
  7. Kad iegūta vijīga mīkla, to izrullē taisnstūra formā 2 mm biezumā un sagriež vienādos 10 x 10 cm lielos kvadrātiņos
  8. Uz katra mīklas kvadrātiņa liek nepilnu tējkaroti pildījuma.
  9. Katru kvadrātiņu pārloka uz pusēm tā, lai veidotos trīsstūrveida pelmenītis. Maliņas kārtīgi aizlipina ciet un abus stūrīšus savieno kopā saspiežot. Tā veido visus tortellinus. Kopā sanāks ~ 50 gabalu.
  10. Kad visi tortellini gatavi, tos liek katliņā ar verdošu ūdeni un vāra 5–6 minūtes.
  11. Paralēli sagatavo mērci: katliņā uzkarsē 100 ml saldā krējuma un 100 ml ūdens. Pievieno sāli un kariju. Burkānu nomizo un ar to pašu mizojamo nazi sagriež plānās sloksnītēs. Pievieno saldajam krējumam un uz lēnas uguns vāra ~ 10 minūtes, kamēr burkāni ir mīksti. Otrus 100 ml saldā krējuma saputo stingrās putās un iemaisa karstajā mērcē.
  12. Tortellinus pasniedz porciju šķīvjos, bagātīgi pārlietus ar mērci.
1. pagatavošanas solis
Makaroni_ar_kirbi-1

Sagatavo tortellinu mīklu: nelielā bļodiņā sakuļ olas kopā ar kurkumu un sāli. To ir ērti paveikt ar dakšu.

2. pagatavošanas solis
Makaroni_ar_kirbi-2

Sajauc kopā abu veidu miltus, ko pamazām iesijā olu masā. Samaisa vijīgu mīklu, un noliek malā, lai tā atpūšas.

3. pagatavošanas solis
Makaroni_ar_kirbi-3

Sagatavo pildījumu: ķirbim nomizo mizu un sagriež nelielos gabaliņos. Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā. Pannā izkausē 1 ēdamkaroti sviesta, un tajā apcep sīpolus un ķiplokus. Kad garšsaknes zeltainas, tām pievieno ķirbi un cep vēl ~ 5 minūtes.

4. pagatavošanas solis
Makaroni_ar_kirbi-4

Pannas saturam pievieno buljonu, un ~ 15–20 minūtes atstāj uz lēnas uguns vārīties, kamēr gandrīz viss buljons ir iztvaikojis.

5. pagatavošanas solis
Makaroni_ar_kirbi-5

Ķirbis būs mīksts, un to samīca viendabīgā masā ar dakšiņu. Vēl karstajā masā iemaisa olas dzeltenumu, sarīvētu sieru un rīvmaizi. Pildījumam ļauj nedaudz atdzist.

6. pagatavošanas solis
Makaroni_ar_kirbi-6

Veido tortellinus: galda virsmu nokaisa ar miltiem. Ņem mīklu un to kārtīgi izmīca, pievienojot tik daudz miltu, cik nepieciešams, lai tā neliptu pie rokām.

7. pagatavošanas solis
Makaroni_ar_kirbi-7

Kad iegūta vijīga mīkla, to izrullē taisnstūra formā 2 mm biezumā un sagriež vienādos 10 x 10 cm lielos kvadrātiņos

8. pagatavošanas solis
Makaroni_ar_kirbi-8

Uz katra mīklas kvadrātiņa liek nepilnu tējkaroti pildījuma.

9. pagatavošanas solis
Makaroni_ar_kirbi-9

Katru kvadrātiņu pārloka uz pusēm tā, lai veidotos trīsstūrveida pelmenītis. Maliņas kārtīgi aizlipina ciet un abus stūrīšus savieno kopā saspiežot. Tā veido visus tortellinus. Kopā sanāks ~ 50 gabalu.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad visi tortellini gatavi, tos liek katliņā ar verdošu ūdeni un vāra 5–6 minūtes.

 

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paralēli sagatavo mērci: katliņā uzkarsē 100 ml saldā krējuma un 100 ml ūdens. Pievieno sāli un kariju. Burkānu nomizo un ar to pašu mizojamo nazi sagriež plānās sloksnītēs.