Mērcei:
Variācijas par tēmu:
Sautējot gaļu, baltvīnu var aizstāt ar vārītu ūdeni un 100 ml saldā krējuma. Garša būs cita, bet arī gana laba.
Brūkleņu mērcei derēs jebkurš stiprais alkohols – konjaks, brendijs, rums.
Uz sakarsētas pannas uzlej eļļu. Gaļu sagriež vienāda biezuma šķēlēs.
Uz šķīvja uzber miltus. Ņem katru šķēli, apvārta to miltos no abām pusēm un liek uz pannas cepties.
Kad viena puse izcepusies gaiši brūna, apgriež gaļu uz otru pusi un apkaisa katru šķēli ar maltiem pipariem un mazliet sāls. Svarīgi, lai cepoties, gaļas šķēles savā starpā nesaskaras. Citādi tās sāks suloties un gaļa kļūs elastīga kā gumija.
Seleriju kātus, sīpolus sagriež nelielos gabaliņos, sakapā ķiploku daiviņas.
Visu pievieno gaļai. Piemet pannā arī lauru lapu un 3-4 smaržīgos piparus. Pāri pārlej baltvīnu. Uzliek vāku un sautē apmēram 1,5-2 stundas, līdz gaļa ir mīksta. Svarīgi ir uzmanīt, lai pannā gaļa vienmēr būtu nosegta ar šķidrumu. Ja šķidrums izvārījies, pievieno nedaudz vārīta ūdens.
Gatavo brūkleņu mērci. Ogas, cukuru un ūdeni liek nelielā katliņā, virsū noteikti uzliek vāku un vāra 20-25 minūtes. Pašās beigās pievieno Rīgas Melno balzamu.
Pasniedz galdā karstas maigās gaļas šķēles ar brūkleņu mērci un novārītiem, sviestā apceptiem kartupeļiem.
Komentāri: