LIMOUSINE RIB EYE STEIKS AR SARKANVĪNA MĒRCI

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

MARINĀDEI

  • 60 ml olīveļļas
  • 60 ml balzametiķa
  • 60 ml Vusteras mērces
  • 60 ml sojas mērces
  • 2 tējkarotes Dižonas sinepju
  • 1 daiviņa ķiploka, smalki sakapāta

SARKANVĪNA MĒRCEI

  • 4 ēdamkarotes olīveļļas
  • 250 g šalotes sīpolu, sakapātu
  • 1 daiviņa ķiploka, viegli samīcīta
  • rozmarīna zariņš
  • 6 ēdamkarotes balzametiķa
  • 400 ml sarkanvīna
  • 400 ml liellopu gaļas buljons

STEIKAM

  • 1 rib eye steiks
  • 1 daiviņa ķiploka, rupji sakapāta
  • 2 rozmarīna zariņi
  • sāls
  • svaigi malti melnie pipari
  • 1 ēdamkarotes sviesta

Pagatavošana

  1. Marinādes sastāvdaļas sajauc kopā, un steiku iemarinē uz vismaz 4 stundām ledusskapī. Pirms cepšanas tur pusstundu istabas temperatūrā.
  2. Pagatavo mērci. Pannā karsē olīveļļu un apcep šalotes sīpolus, līdz tie ir mīksti un caurspīdīgi. Pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus, ķiploku un rozmarīnu. Cep vēl 3 minūtes, ik pa laikam apmaisot, lai sīpoli nepiedeg. Pievieno balzametiķi un karsē, līdz tas izgarojis, tad pievieno vīnu un karsē, līdz tas nokrities par divām trešdaļām. Pievieno buljonu un uzvāra līdz pirmajam burbulim, tad pazemina temperatūru un ļauj mērcei izgarot, līdz tā sarūk par divām trešdaļām. Izņem rozmarīnu un ķiploku.
  3. Pannu uzkarsē uz ļoti augstas uguns. Uzlej nedaudz olīveļļas, pa virsu uzmet ķiplokus un rozmarīna zariņus. Steiku apkaisa ar sāli un pipariem un cep uz karstas pannas ~ 2,5 minūtes no katras puses. Ja fileja ir bieza, tad apcep arī tās sānus. Ja gaļa pārāk daudz dūmo, cepšanas laikā pannā ieliek nedaudz sviesta.