Ēdienu un garšu entuziaste, kas mīl ceļot un tur smelties iedvesmu jaunām receptēm un garšām. Nerimstošā izzināšanas tieksme noved pie jauniem ēdieniem, garšu kombinācijām un atklājumiem. Nemainīgi viens no mīļākajiem ēdieniem ar ko Mārai tīk eksperimentēt ir pasta, jo tai ir tik daudz dažādu veidu, formu, mērču veidu un iespēju.
LIMOUSINE RIB EYE STEIKS AR SARKANVĪNA MĒRCI
Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām
Sastāvdaļas
MARINĀDEI
60 ml olīveļļas
60 ml balzametiķa
60 ml Vusteras mērces
60 ml sojas mērces
2 tējkarotes Dižonas sinepju
1 daiviņa ķiploka, smalki sakapāta
SARKANVĪNA MĒRCEI
4 ēdamkarotes olīveļļas
250 g šalotes sīpolu, sakapātu
1 daiviņa ķiploka, viegli samīcīta
rozmarīna zariņš
6 ēdamkarotes balzametiķa
400 ml sarkanvīna
400 ml liellopu gaļas buljons
STEIKAM
1 rib eye steiks
1 daiviņa ķiploka, rupji sakapāta
2 rozmarīna zariņi
sāls
svaigi malti melnie pipari
1 ēdamkarotes sviesta
Pagatavošana
Marinādes sastāvdaļas sajauc kopā, un steiku iemarinē uz vismaz 4 stundām ledusskapī. Pirms cepšanas tur pusstundu istabas temperatūrā.
Pagatavo mērci. Pannā karsē olīveļļu un apcep šalotes sīpolus, līdz tie ir mīksti un caurspīdīgi. Pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus, ķiploku un rozmarīnu. Cep vēl 3 minūtes, ik pa laikam apmaisot, lai sīpoli nepiedeg. Pievieno balzametiķi un karsē, līdz tas izgarojis, tad pievieno vīnu un karsē, līdz tas nokrities par divām trešdaļām. Pievieno buljonu un uzvāra līdz pirmajam burbulim, tad pazemina temperatūru un ļauj mērcei izgarot, līdz tā sarūk par divām trešdaļām. Izņem rozmarīnu un ķiploku.
Pannu uzkarsē uz ļoti augstas uguns. Uzlej nedaudz olīveļļas, pa virsu uzmet ķiplokus un rozmarīna zariņus. Steiku apkaisa ar sāli un pipariem un cep uz karstas pannas ~ 2,5 minūtes no katras puses. Ja fileja ir bieza, tad apcep arī tās sānus. Ja gaļa pārāk daudz dūmo, cepšanas laikā pannā ieliek nedaudz sviesta.
Komentāri: