Laimīgā avokado kūka

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

PAMATNEI

  • 90 g mandeļu
  • 30 g kokosriekstu skaidiņu
  • 90 g sulīgu dateļu bez kauliņiem
  • 1,5 ēdamkarote kokosriekstu eļļas, izkausētas un noturētas istabas temperatūrā
  • 5 g kakao (rūgtā, bez cukura)

PILDĪJUMAM

  • 280 g avokado masas (3 avokado)
  • 100 ml laima sulas (4 laimi)
  • 90 ml kokosriekstu eļļas, izkausētas un noturētas istabas temperatūrā
  • 1 tējkarote rīvētu laima miziņu
  • 100 g medus
  • + 1 laims, kura miziņu uzrīvēt uz jau gatavas kūkas
  • 18 cm/dm kūkas forma

Pagatavošana

  1. No cepamā papīra izgriež kvadrātu, kas nedaudz lielāks par kūkas formas diametru. Kūkas pamatnes apakšu noklāj ar cepamo papīru tā, lai tas pārkarājas pār visām malām, tad uzliek formas stīpu un to nospriego, tādā veidā pamatne ir noklāta ar cepamo papīru un kūka nelips klāt formai.
  2. Blenderī saliek visas pamatnes sastāvdaļas un sablendē viendabīgā masā, ne pārāk smalkā, bet lai vēl redzami riekstu krikumi. Masu ar pirkstiem izlīdzina pa kūkas formas pamatni, to kārtīgi piespiežot. Izveido līdzenu un gludu virsmu. Liek ledusskapī nedaudz sastingt, kamēr pagatavo kūkas pildījumu.
  3. Blenderī saliek visas pildījuma sastāvdaļas un sablendē viendabīgā masā, līdz tā ir maiga un zīdaina. Ieteiktu laima sulu, miziņas un medu pievienot pakāpeniski, vispirms pusi un tad pārējo. Tā kā ik reizi laima skābums un medus saldums atšķirsies, šo jācenšas sabalansēt pakāpeniski. Dažreiz pietiek pat ar 100 ml laima sulas un visu medu.
  4. Kad pildījuma masa ieguvusi vēlamo garšu, to pilda kūkas formā virs dateļu un riekstu pamatnes, izlīdzina un liek ledusskapī sastingt uz vairākām stundām vai uzvisu nakti, pāri pārklājot pārtikas plēvi (lai tā nepieskaras kūkas pildījumam).
  5. Pirms pasniegšanas ar plānu nazi pa apli kūku atdala no formas un uzmanīgi izceļ no tās. Uzrīvē 1 laima miziņu. Sagriež gabaliņos un uzservē. Uzglabā ledusskapī.