Kvinojas salāti Āzijas gaumē

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Šis laiks, kad pavasaris pamazām nomaina ziemu, mūsu platuma grādos ir tāds mazliet neveikls – ķirbji, bietes un burkāni ir vai nu apnikuši, vai jau apēsti, bet līdz jaunajai dārzeņu un zaļumu ražai vēl mazliet jāpaciešas. Tā kā savas ģimenes ēdienkartē cenšos izmantot galvenokārt sezonālus un vietējus produktus, šajā laikā jāliek lietā radošums, lai iegūtu ne tikai garšīgu, bet arī uzturvielām un vitamīniem bagātu ēdienu. Šoreiz centos pagatavot interesantus un baudāmus ēdienus, par pamatu izmantojot dažādas sēkliņas – gan mums labi pazīstamās kaņepju sēklas un griķus, gan arī eksotiskākas – kvinoju, amarantu u.c. Protams, es nevienā gadalaikā nespēju iztikt bez garšvielām, tāpēc arī tām ir liela loma šajās receptēs. Mans favorīts ir kurkumas buljona zupa, kas pēc skata liekas necila, bet garšo lieliski. Kvinojas salāti Āzijas gaumē ir labs pierādījums tam, ka mūsu pašu kāposts un burkāns var aizstāt ārzemju spinātus un salātlapas. Granola ar griķiem garšos pat tiem, kas sevi pieskaita pie griķu neēdājiem, bet diedzēto saulespuķu sēklu kokteilis dos milzīgu vitamīnu devu, kas mums ziemas beigās ir tik ļoti nepieciešama. Mazāk pazīstamo amaranta sēkliņu piedāvāju pamēģināt izvārīt sāļā putrā, bet tiem, kam ļoti garšo leģendārās Rafaello konfektes, noteikti jāpagatavo kokosriekstu un mandeļu bumbiņas.

Sastāvdaļas

  • 240 g sarkanā kāposta
  • 2 burkāni
  • 120 g kvinojas
  • liela sauja pētersīļu
  • liela sauja svaiga koriandra
  • 100 g grauzdētu sēklu maisījuma
  • 2 avokado
  • 1 sarkanais čili pipars

MĒRCEI

  • 4 ēdamkarotes sezama eļļas
  • 2 ēdamkarotes citronu sulas
  • 2 ēdamkarote tahini jeb sezama sēklu pastas
  • 2 ēdamkarote kļavu sīrupa
  • 2 tējkarote sojas mērces
  • 1 daiviņa ķiploka, smalki sakapāta
  • 1 šķēle ingvera, smalki sakapāta
  • šķipsna sāls

Pagatavošana

  1. Kvinoju pagatavo pēc instrukcijas uz iepakojuma, nokāš un atdzesē.
  2. Burkānu nomizo un sarīvē, sarkano kāpostu sagriež plānās strēmelēs. Pētersīļus un koriandru sakapā, avokado un čili sagriež plānās šķēlēs.
  3. Mazā burciņā liek visas mērces sastāvdaļas, aizskrūvē vāciņu un kārtīgi sakrata, lai izveidojas viendabīga, krēmīga mērce.
  4. Bļodā samaisa kāpostus, burkānus, kvinoju, zaļumus un sēkliņas. Sadala salātus pa 2 šķīvjiem, pa virsu kārto avokado un čili šķēlītes. Beigās pārlej salātiem mērci un pasniedz.