Šis laiks, kad pavasaris pamazām nomaina ziemu, mūsu platuma grādos ir tāds mazliet neveikls – ķirbji, bietes un burkāni ir vai nu apnikuši, vai jau apēsti, bet līdz jaunajai dārzeņu un zaļumu ražai vēl mazliet jāpaciešas. Tā kā savas ģimenes ēdienkartē cenšos izmantot galvenokārt sezonālus un vietējus produktus, šajā laikā jāliek lietā radošums, lai iegūtu ne tikai garšīgu, bet arī uzturvielām un vitamīniem bagātu ēdienu. Šoreiz centos pagatavot interesantus un baudāmus ēdienus, par pamatu izmantojot dažādas sēkliņas – gan mums labi pazīstamās kaņepju sēklas un griķus, gan arī eksotiskākas – kvinoju, amarantu u.c. Protams, es nevienā gadalaikā nespēju iztikt bez garšvielām, tāpēc arī tām ir liela loma šajās receptēs. Mans favorīts ir kurkumas buljona zupa, kas pēc skata liekas necila, bet garšo lieliski. Kvinojas salāti Āzijas gaumē ir labs pierādījums tam, ka mūsu pašu kāposts un burkāns var aizstāt ārzemju spinātus un salātlapas. Granola ar griķiem garšos pat tiem, kas sevi pieskaita pie griķu neēdājiem, bet diedzēto saulespuķu sēklu kokteilis dos milzīgu vitamīnu devu, kas mums ziemas beigās ir tik ļoti nepieciešama. Mazāk pazīstamo amaranta sēkliņu piedāvāju pamēģināt izvārīt sāļā putrā, bet tiem, kam ļoti garšo leģendārās Rafaello konfektes, noteikti jāpagatavo kokosriekstu un mandeļu bumbiņas.
MĒRCEI
Komentāri: