Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220ºC. Vistu zem tekoša auksta ūdens nomazgā gan no iekšpuses, gan ārpuses. Nosusina papīra vai lina dvielī. Nelielā bļodiņā sajauc 2 tējkarotes rupjo sāli ar 1 tējkaroti pipariem un ar šo maisījumu rūpīgi ierīvē vistu no iekšpuses.
Ķiploka daiviņas notīra un katru gareniski sagriež 3-4 daļās. Vistas ādu vairākās vietās ar nazi nedaudz iegriež, lai zem tās pabāztu sagatavotās ķiploka šķēles.
Vistas vēderu pilda ar sasmalcinātiem zaļumiem, citrona pusītēm un lauru lapām.
Piepildīto vistu sasprauž ar koka irbulīšiem, ar diegu sasien kopā kājas un piesprauž klāt spārnus, lai tie neapdegtu. No ārpuses vistu rūpīgi ieziež ar olīveļļu (tā, lai eļļa labi iesūcas gaļā) un apkaisa ar sāli un pipariem.
Sagatavo cepešpannu – ieziež to ar eļļu vai ieklāj cepamo papīru. Vistu liek pannā uz viena sāna un cep cepeškrāsnī 10 minūtes. Tad vistu apgriež uz otra sāna un cep vēl 10 minūtes. Visbeidzot vistu novieto pannā uz muguras ar kājām gaisā un cep apmēram 1 stundu. Vista ir gatava, kad tā ir skaisti brūna, labi smaržo un, iegriežot ar asu nazi, gaļa ir mīksta un iekšā nav sarkana.
Pannā apkārt vistai varat salikt veselus burkānus, palielus ķirbja gabalus, kartupeļu pusītes, kas pārlietas ar olīveļļu un apkaisītas ar sāli. Vista būs garda, ar izteiktu citrona aromātu, ādiņa – kraukšķīga un dārzenīši – sulīgi. Iesakām vistu pasniegt ar biezpiena un krējuma mērcīti, kurai pievienoti sakapāti ķiploki, vai krējumu ar mārrutkiem vai sinepēm. Tāpat garda piedeva šādai vistai būs kāds skābāks ievārījums – brūkleņu, plūmju vai dzērveņu.
Lasu un brīnos. DežaVu. Šitādu recepti principā lasīju zem Jamie Oliver 🙂 Ar niecīgām atkāpēm. Kurš tad autors ?
Ir klasiskas lietas, par kurām pat mēdz teikt “debesīs veidota saderība”. Bietes + dilles, tomāti + baziliks, pīle + apelsīni, u.tml. Vistu “precinātu” ar citronu atradīsiet daudz un dažādās versijās un gandrīz pie katra sevis cienīga recepšu meistara. Tai skaitā arī Džeimija Olivera sortimentā, bet arī viņš to nav izdomājis. Tā ir klasika.
Šodien gatavošu. Nopirku vistu. Ļoti interesē, kā izdosies- jāsaka ka savos 50 gados vēl ne reizi neesmu veselu vistu cepis krāsnī.
Arī man gribas pamēģint un atšķaidīt jau apnīkstošo, lai gan izcilo, itāļu virtuvi!
Paldies. Šo esmu taisījis jau reizes 3. Ļoti laba recepte
Katra recepte ir kaut kur dzirdēta,lasīta,u.t.t.. ,.bet receptes iet no paaudzes uz paaudzi ar nelielām jeb lielākām izmaiņām,lai izgudrotu jaunu recepti ir jāizaudzē pasaulē neesoši lopiņi un augi,bet šeit katrs receptes rakstītājs ieliek kaut ko savu,un tas ir tas kas kuram vairāk garšo.Labu apetīti.