Klasisks befstroganovs

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Ja nu reiz ir kāds leģendām un vēsturisku dūmaku apvīts ēdiens, tad tas ir stroganovs.

Kā vēsta vēstures avoti, šis ir Krievijas grāfa Aleksandra Stroganova (1795-1891) iecienītākais ēdiens. Grāfs Stroganovs ir bijis ne vien diplomāts, gubernators un izglītības mecenāts, bet arī izslavēts ar savu labdarību un rīkotajām zupas virtuvēm izsalkušajiem.

Kāpēc tieši šāds liellopu gaļas ēdiens grāfam garšojis vislabāk?

Grāfa kungam uz vecumdienām ir bijusi liela problēma ar zobiem, proti, to nav bijis vairs tikpat kā nemaz. Maltas gaļas ēdieni viesībām skaitījušies prasti, tādēļ grāfs licis savam franču pavāram Andrē Diponam pagatavot ēdienu no smalki sagrieztas liellopu gaļas, kas ir izsutināta tik mīksta, ka gaļas gabaliņi paši izkūst mutē.

Lai ēdiens izdotos, gaļas gabaliņi ir jāsagriež sevišķi plāni, jāgatavo pietiekami ilgi, līdz gaļa ir mīksta, un mērcei jābūt īsteni krēmīgai.

Sastāvdaļas

  • 600 g liellopu gaļas mīkstuma
  • 2 vidēja lieluma sīpoli
  • 1 ēdamkarote kviešu miltu
  • eļļa cepšanai
  • sāls, malti melnie pipari
  • ~ 100 g skābā krējuma
  • 150 g šampinjonu

Pasniegšanai

  • vārīti griķi vai kartupeļi
  • marinēti gurķi

Pagatavošana

  1. Gaļu noskalo un nosusina papīra salvetē. Ar asu nazi pret šķiedru gaļu sagriež 1,5 cm platās šķēlēs un tad 3–4 cm garās strēmelītēs.
  2. Sīpolus notīra un sagriež plānas šķēlītēs.
  3. Sēnes sagriež šķēlītēs.
  4. Uzkarsē pannā eļļu un apcep gaļu. Cepšanas laikā uzkaisa piparus un nedaudz sāls. Kad gaļa ir apcepta skaisti brūna, to pārliek atsevišķā traukā.
  5. Apcep sīpolus viegli zeltainus.
  6. Kad sīpoli apcepti, tos pārliek citā traukā un apcep sēnes.
  7. Kad sēnes apceptas, traukā, kur tiks gatavots ēdiens, liek gaļu, sīpolus un sēnes.
  8. Pielej verdošu ūdeni tik daudz, lai tas nosegtu gaļu. Uzliek vāku, samazina liesmu un gatavo, līdz gaļas gabaliņi ir mīksti.
  9. Skābajā krējumā iemaisa miltus un pievieno gaļai. Samaisa.
  10. Pagaršo un nepieciešamības gadījumā pievieno vēl sāli vai maltus melnos piparus.
  11. Pasniedz ar vārītiem griķiem vai kartupeļiem un marinētiem gurķiem.

 

Variācijas par tēmu:

Ēdienā krējumu var aizstāt ar tomātu mērci vai tomātu pastu. Gatavojot ēdienu, gaļas vietā var izmantot plānās strēmelītēs sagrieztas liellopu, cūku vai teļa gaļas aknas.

Der zināt:

Latvijā zināma recepte ir Kurzemes stroganovs, kas ir gatavots no plānās strēmelītēs sagrieztas cūkas gaļas – šķiņķa vai lāpstiņas daļas, speķa, sīpoliem, skābā krējuma un stienīšos sagrieztiem skābētiem vai marinētiem gurķiem.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu noskalo un nosusina papīra salvetē. Ar asu nazi pret šķiedru gaļu sagriež 1,5 cm platās šķēlēs un tad 3–4 cm garās strēmelītēs.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolus notīra un sagriež plānas šķēlītēs.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sēnes sagriež šķēlītēs.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē pannā eļļu un apcep gaļu. Cepšanas laikā uzkaisa piparus un nedaudz sāls. Kad gaļa ir apcepta skaisti brūna, to pārliek atsevišķā traukā.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apcep sīpolus viegli zeltainus.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad sīpoli apcepti, tos pārliek citā traukā un apcep sēnes.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad sēnes apceptas, traukā, kur tiks gatavots ēdiens, liek gaļu, sīpolus un sēnes.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pielej verdošu ūdeni tik daudz, lai tas nosegtu gaļu. Uzliek vāku, samazina liesmu un gatavo, līdz gaļas gabaliņi ir mīksti.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skābajā krējumā iemaisa miltus un pievieno gaļai. Samaisa.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagaršo un nepieciešamības gadījumā pievieno vēl sāli vai maltus melnos piparus.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasniedz ar vārītiem griķiem vai kartupeļiem un marinētiem gurķiem.