Klasiskais gaļas pīrāgs ar kartupeļiem un zaļajiem zirnīšiem

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
5 personām

Neviena filma vai grāmata par Austrāliju nav iedomājama bez klasiskā gaļas pīrāga. Tā arī ir, tas ir viens no pazīstamākajiem šīs valsts ēdieniem. Šo gaļas pīrāgu klasiski pasniedz kopā ar kartupeļu biezputru un zaļajiem zirnīšiem. Taču reizēm arī klasiku var pamainīt un kartupeļu biezeņa vietā pasniegt kartupeļu un pastinaku biezeni vai tikai pastinaku un zirnīšu vietā – zaļo sniega zirņu pākstis.

Sastāvdaļas

  • 400 g kārtainās mīklas
  • 1 vidēji liels sīpols vai 1 purava baltā daļa
  • 1–2 vidēji lieli burkāni
  • olīveļļa cepšanai
  • 500 g maltas liellopu gaļas
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • sāls, pipari
  • 1 ēdamkarote Vusteras mērces
  • 100 ml tomātu savā sulā
  • 200 ml gaļas vai dārzeņu buljona
  • sakapāti zaļumi
  • 1 ola

PIEDEVĀM

  • 150 ml piena
  • sāls
  • 3 lieli kartupeļi
  • 3–4 pastinaki
  • 50–70 g sviesta
  • 150–200 ml saldā krējuma
  • zaļie sniega zirņi

Pagatavošana

  1. Saldētu kārtaino mīklu atlaidina istabas temperatūrā.
  2. Sakapā sīpolu vai puravu, sarīvē burkānus. Dziļā pannā lej 2–3 ēdamkarotes olīveļļas un viegli apcep sīpolus vai puravus līdz tie mīksti. Pievieno burkānus, apcep. Pievieno gaļu, visu samaisa un cep vēl 2 – 3 minūtes. Pieber klāt miltus, samaisa, pievieno sāli, piparus, Vusteras mērci, tomātus un buljonu. Samaisa, samazina uguni un ļauj, lai gaļa sautējas līdz viss liekais novārījies. Pēc garšas pievieno garšvielas, var pievienot arī svaigi kapātus zaļumus. Atdzesē.
  3. Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 ºC temperatūrai. Mīklu sadala 2 daļās, izrullē un ar cepamās formas palīdzību izgriež divus apļus – vienu nedaudz lielāku par otru. Formā klāj cepamo papīru un uz tā lielāko mīklas apli, virsū kārto gaļas pildījumu, atstājot kādus 4–5 cm no ārmalas brīvus, ko apsmērē ar viegli sakultu olu. Pāri liek otru mīklas apli, un maliņas salīmē, saspiežot tās kopā ar pirkstiem un mazliet paceļot uz augšu. Pīrāga virspusē ar nazīti vidū izdur mazu caurumiņu, lai gaiss neuzkrājas un mīkla nepūšas. Mīklu pārsmērē ar sakulto olu, cep krāsnī 25–30 minūtes, līdz pīrāgs ir zeltaini brūns.
  4. Katliņā ar ūdeni, pienu un mazliet sāli liek mizotus un gabalos sagrieztus kartupeļus un pastinakus, vāra, līdz tie mīksti. Nokāš šķidrumu, karstiem pievieno sviestu un saldo krējumu. Ar stampu visu labi sastampā un pēc garšas pievieno sāli vai mazliet muskatrieksta.
  5. Karstā ūdenī noblanšē sniega zirņus. Pasniedz siltus kopā ar pīrāgu.