Aukstās zupas var būt gan saldas, gan sāļas. Vācijā, Austrijā un Ungārijā ļoti populāras ir augļu zupas. Tur tās pasniedz kā desertu vai pirmo ēdienu.
Ja nav pieejami svaigi skābie ķirši, tos aizstāj ar konservētām ogām.
Ķiršiem izņem kauliņus.
Katlā lej vīnu un ūdeni. Pievieno ķiršu kauliņus un kātiņus, ja ir – arī lapiņas. Visu uzvāra un bez vāka vāra uz lēnas uguns 10 minūtes, lai garšas atveras un vīna alkohols iztvaiko.
Šķidrumu izkāš tīrā katlā, pievieno ogas un cukuru. Citronam norīvē miziņu un izspiež sulu. Abus pievieno katla saturam. Visu uzvāra. Katlu noņem no uguns un atdzesē. Tad sakuļ kopā ar jogurtu. Zupu pirms pasniegšanas kārtīgi atdzesē ledusskapī. Pasniedzot rotā ar svaigu ķirsi.
Komentāri: