ĶIRBJU POLENTA AR T-BONE STEIKU

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

Polentas putrai:

  • 3 šalotes sīpoli, smalki kapāti
  • 2 ķiploku daiviņas, smalki kapātas
  • 1 litrs dārzeņu buljona
  • 250 gr polentas
  • 300 gr ķirbja
  • 1 tējk, sāls
  • 1/4 tējk. maltu melno piparu
  • 1/2 tējk. kurkumas
  • 2 bietes
  • 1/2 tējk. malta kumīna
  • olīveļļa
  • sāls
  • malti menie pipari
  • timiāns

Steikam:

  • T-bone steiks
  • 50 ml sarkanvīna etiķa
  • 3 ēdk. olīveļļas
  • 3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
  • 2 ēdk. sarkano piparu
  • 1 ēdk. Vorčesteras mērces
  • sāls

Pagatavošana

  1. Sajauc visas sastāvdaļas, izņemot sāli un iemarinē steiku un liek bļodā, kam pāri pārklāj pārtikas plēvi. Liek ledusskapī un atstāj marinēties uz divām stundām līdz diennaktij. Pusstundu pirms cepšanas ņem ārā no ledusskapja un patur istabas temperatūrā. Uzkarsē grila pannu uz vidēja karstuma, steiku leik uz karstas pannas un cep no abām pusēm 6-8 minūtes, pirms tam katru pusi apkaisa ar sāli. Pēc cepšanas 5 minūtes atpūtina uz koka dēļa, pēc tam sagriež un servē.
  2. Krāsni uzkarsē uz 180 grādiem. Bietes nomizo un sagriež mazos kubiņos, apslaka ar olīveļļu, uzber sāli, maltus melnos piparus un kumīnu. Liek krāsnī cepties uz 15 – 20 minūtēm, līdz mīkstas. Ķirbi nomizo, kārto uz cepamā papīra, apslaka ar olīveļļu, liek krāsnī cepties uz 20 – 25 minūtēm, līdz mīksts. Sablendē viendabīgā masā. Katliņā, uz zemas uguns karsē olīveļļu, apcep kapātus šalotes sīpolus līdz tie caurspīdīgi, pievieno ķiploku un cep vēl minūti. Pievieno buljonu un palielina uguni uz vidēju augstu, karsē līdz pirmajam burbulim. Pievieno polentu un kurkumu, vāra ik pa laikam apmaisot, līdz polenta sabiezējusi. Pazemina uguni uz mazu un pievino ķirbju biezeni, sāli un piparus pēc garšas. Turpina vārīt polentu līdz tā sabiezējusi līdz putras konsistencei.
  3. Steiku pasniedz kopā ar siltu poelntu, kurai pa virsu servē krānī ceptos beišu kubiņus un svaigu timiānu.