ĶIRBJU KŪCIŅAS AR MERINGU

Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
12 personām

Sastāvdaļas

PAMATNEI

  • 270 g “Selga” cepumu ar karameļu garšu
  • 100 g sviesta

 

PILDĪJUMAM

  • 250 g ķirbja biezeņa
  • 65 g iebiezinātā piena ar cukuru
  • ¼ tējkarotes muskatrieksta
  • ½ tējkarotes kanēļa
  • ½ tējkarotes kardamona
  • miziņas no ½ apelsīna
  • 2 olas
  • 1 tējkarote miltu

 

MERINGAM

  • 2 olu baltumi
  • 150 g cukura

Pagatavošana

  1. Lai iegūtu 250 g ķirbja biezeņa, ir nepieciešams apmēram 400–500 g attīrīta ķirbja. To sagriež mazos gabaliņos, pievieno 25 ml ūdens un liek sautēties, līdz ķirbis ir pilnīgi mīksts un liekais šķidrums novārījies. Atdzesē.
  2. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 ºC temperatūrai. Cepumus sasmalcina, tiem pievieno izkausētu sviestu, un saberž masu kopā. Mafinu pannu izsmērē ar sviestu. Cepumu masu izspaida gar formiņu maliņām un pamatni, veidojot mini tartes.
  3. Ķirbju biezenī iemaisa iebiezināto pienu, muskatriekstu, kanēli, kardamonu, apelsīna miziņas un miltus. Atdala olas baltumu no dzeltenuma, abus atsevišķi saputo un iecilā ķirbja masā.
  4. Masu pilda cepumu pamatnītēs un liek cepties 10–15 minūtes. Pēc cepšanas atdzesē un uzmanīgi izņem no formas.
  5. Pagatavo meringu. Katlā ieber cukuru, pievieno ūdeni un liek karsēties līdz 115 ºC temperatūrai. Kad cukura sīrups sasniedzis 110 ºC temperatūru, sāk kult olas baltumu. Sakultajam olas baltumam mazā strūklā pievieno cukura sīrupu, visu laiku turpinot putot. Puto apmēram 5–7 minūtes.
  6. Meringu uz tartēm var likt ar karoti vai konditorejas maisiņu un mīļāko uzgali. Meringu viegli apdedzina. Kūciņas uzglabā ledusskapī. Dekorē ar “Selga” kakao vafeļu rullīšiem ar šokolādes pildījumu.