Ķirbja un apelsīnu saldā maize

Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
6 personām

Sastāvdaļas

  • 250 g riekstu ķirbja mīkstuma (aptuveni 350 g ķirbja gabals ar mizu)
  • 2 olas
  • 50 g cukura
  • 1 ēdamkarote sviesta vai eļļas
  • 90 g kļavu vai cita sīrupa
  • 1 vidējs apelsīns
  • 1 vidējs citrons
  • 1 tējkarote sodas
  • 1 tējkarote kanēļa
  • ½ tējkarotes kardamona
  • šķipsniņa muskatrieksta
  • šķipsniņa ingvera
  • 250 g miltu vai 230 g pilngraudu miltu
  • 1 sauja rumā vai ūdenī mērcētu aprikožu

 

PASNIEGŠANAI

  • sauja lazdu riekstu
  • 1 ēdamkarote medus

Pagatavošana

  1. Aprikozes izmērcē rumā vai ūdenī. To vēlams darīt pirms gatavošanas, bet vislabāk, tuvojoties Ziemassvētku laikam, aprikozes salikt burciņā un, aplietas ar rumu, turēt ledusskapī dažādu saldo ēdienu pagatavošanai.
  2. Ķirbim nogriež mizu, to iztvaicē vai izcep krāsnī un atliek atdzist.
  3. Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 °C temperatūrai.
  4. Olas sakul ar cukuru, pakāpeniski iekuļ arī izkausētu sviestu vai eļļu un pēc tās kļavu sīrupu.
  5. Veselam apelsīnam sākumā norīvē miziņu, tad pārgriež uz pusēm un no vienas puses izspiež sulu. Ar citronu rīkojas līdzīgi, bet norīvē tikai nedaudz miziņas un no puses izspiež sulu.
  6. Augļu sulu pakāpeniski iemaisa olu masā, pēc tam pievieno norīvētās miziņas.
  7. Ķirbja mīkstumu saspaida ar dakšiņu un samaisa ar sagatavoto masu.
  8. Atsevišķā bļodā sajauc sausās sastāvdaļas – sodu, kanēli, kardamonu, muskatriekstu, ingveru un miltus. Tad tās pakāpeniski iemaisa ķirbju masā.
  9. Aprikozes smalki sagriež, riekstus sasmalcina, pievieno masai.
  10. Maizes formā ieliek cepamo papīru vai formu ieeļļo. Sagatavoto masu lej formā un cep cepeškrāsnī 50 minūtes līdz 1 stundu. Tad ļauj pilnībā atdzist pirms griešanas.
  11. Lazdu riekstus uz lēnas uguns karamelizē ar medu un izmanto pasniedzot.