Kečups

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Nekas nevar būt garšīgāks par mājās gatavotu aromātisku kečupu. Iesakām tomātu sezonas laikā uzaicināt draugus uz kečupa gatavošanas ballīti, sadabūt lielu katlu un tad doties uz nakts tirgu, nopirkt pāris kastes tomātu no vietējiem zemniekiem par ļoti izdevīgu cenu. Šis kečups glabāsies pusgadu, bet, no pieredzes runājot, tas tik ilgi nekad nav izturējis, jo vienmēr apēdas daudz, daudz ātrāk. To var izmantot kā bāzi, gatavojot picas, darbadienās pagatavot ātras vakariņas – izvārīt makaronus un pievienot kečupu mērcei kopā ar apceptu vistas fileju, tofu un bazilika lapām. To var pievienot zupām un sautējumiem, un tas padarīs jebkura ēdiena garšu dziļu un aromātisku.

Sastāvdaļas

  • Heinz standarta kečupa pudeles (750 ml) piepildīšanai
  • 2 kg dažādu krāsu tomātu
  • 1 puravs
  • 2 sīpoli
  • 5 daiviņas ķiploku
  • 3 kāti seleriju
  • 1 fenhelis
  • 100 ml sarkanvīna vai baltvīna etiķa
  • pāris ēdamkarotes brūnā cukura
  • 1 tējkarote koriandra sēklu
  • eļļa

Pagatavošana

  1. Puravu pārgriež uz pusēm un kārtīgi izmazgā, bet fenhelim nogriež cietās daļas, ja tās ir pārkoksnējušās. Visus dārzeņus (izņemot tomātus) sagriež nelielos gabaliņos.
  2. Sakarsē cepamo pannu vai katlu ar biezu apakšu, pievieno eļļu, un liek cepties dārzeņus uz lēnas liesmas, ik pa laikam apmaisot.
  3. Kad tie kļuvuši nedaudz caurspīdīgi, pievieno piestā saberztas koriandra sēklas. Turpina cept kādas 5–10 minūtes, lai koriandrs nedaudz apgrauzdējas.
  4. Tomātus sagriež nelielās daivās un pievieno pārējiem dārzeņiem. Ja pannā nepietiek vietas, visus dārzeņus pārliek lielākā kastrolītī. Karsē aptuveni 25–30 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
  5. Kad visi tomāti jau kārtīgi pajukuši, dārzeņu masu sablendē un izberž cauri sietiņam. Lai neizniekotu ēdienu, no izkāstajiem dārzeņiem var pagatavot sarkano lēcu biezzupu, izvārot lēcas, pievienojot vairāk ūdens, sojas mērces un visu kopā sablendējot.
  6. Kečupa daļu liek atpakaļ katliņā karsēties kopā ar cukuru un vīna etiķi, un atstāj uz lēnas uguns, līdz masa sabiezējusi līdz kečupa konsistencei. Pagaršo un izlīdzina salduma un skābuma līdzsvaru, pievienojot mazliet vairāk cukura saldumam vai vairāk sāls vai etiķa skābuma palielināšanai vai izcelšanai.
  7. Kečupu pilda sterilizētā pudelē caur sterilizētu piltuvi, tad aizskrūvē un atdzesētu liek glabāties ledusskapī vai vēsā pieliekamajā.

Komentāri: