Karpatu kūka

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
8 personām

Šī ir poļu recepte. Kūka nosaukumu ir ieguvusi, pateicoties nevienmērīgajiem plaucētās mīklas pauguriem, kas līdzinās Karpatu kalniem. Patiesībā tas ir milzu eklērs – daudz mīklas, daudz pildījuma, un, pats galvenais – griez cik lielu gabaliņu gribi.

Sastāvdaļas

Mīklai:

  • 250 ml ūdens
  • 150 g sviesta
  • 130 g miltu
  • 5 olas
  • ½ tējkarotes cepamā pulvera
  • šķipsniņa sāls

Krēmam:

  • 1 litrs piena
  • 250 g sviesta
  • 250 g cukura
  • 170 g miltu
  • 5 olu dzeltenumi

Dekorēšanai:

  • 100 g saldā krējuma
  • 100 g šokolādes
  • sauja skaistu zemeņu

Pagatavošana

  1. Sāk ar plaucētās mīklas pagatavošanu. Vispirms izsijā miltus. Tad katliņā, kurā gatavosiet mīklu, lej ūdeni, pievieno sviestu un uz mērenas uguns karsē, līdz sviests ir izkusis. Tad noņem katliņu no plīts, pakāpeniski pievieno miltus, tos nepārtraukti iemaisot ar koka karoti. Kad visi milti iemaisīti, katlu liek atpakaļ uz plīts un 2–3 minūtes karsē, visu laiku aktīvi maisot mīklu, līdz izveidojas blīva mīkla, kas vairs nelīp, pat atlec no katla malām.
  2. Mīklu pārliek bļodā un nedaudz atdzesē. Tad pa vienai pievieno un iekuļ olas, sāli un cepamo pulveri. Mīklu sadala divās daļās.
  3. Kantainas formas plāti ar augstām malām ietauko un izkaisa ar miltiem. Vienu daļu mīklas liek uz plāts un izlīdzina. Cep 180 ºC temperatūrā režīmā ar ventilatoru 30-35 minūtes. Tieši tāpat izcep arī otru pusi mīklas. Abas mīklas plāksnes atdzesē.
  4. Gatavo krēmu. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Katliņā lej 3 glāzes piena, pievieno cukuru, visu uzkarsē un maisa, kamēr cukurs izkusis. Atlikušo pienu sakuļ ar olu dzeltenumiem, vaniļas cukuru un miltiem un, kad piens uzkarsis, iemaisa to iekšā. Visu karsē uz mazas liesmas, līdz krēms sabiezē. Katliņu noņem no plīts un atdzesē.
  5. Krēms vēl nav gatavs, tam jāpievieno mīksts sviests. Sviestu liek bļodā un sakuļ ar mikseri. Tad tam pa daļām pievieno vārīto krēmu un turpina kult, līdz viss pievienots un krēms ir gaisīgs un vijīgs.
  6. Formē kūku. Uz pirmās plāts smērē visu krēmu un to pārklāj ar otru mīklas plātni, to nedaudz piespiežot. Pa vidu var vēl iesmērēt kādu ievārījumu vai ogas, bet mēs devām priekšroku klasikai.
  7. Katliņā lej saldo krējumu, pievieno šokolādi un maisot izkausē. Nedaudz atdzesē un pārlej kūkai. Dekorē ar ogām un ļauj atdzist vismaz trīs stundas ledusskapī, vislabāk visu nakti.

Komentāri: