Īru kartupeļu maize

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
8 personām

Klasiska maizes recepte, kuras pagatavošanā izmantoti kartupeļi – gan svaigi, gan rīvēti. Maize ir sātīga un pamatīga.

Sastāvdaļas

  • 180 g vārītu kartupeļu
  • 180 g svaigu rīvētu kartupeļu
  • 1 ola
  • 1 olas baltums
  • 80 ml olīveļļas
  • 180 ml piena
  • 2 ēdamkarotes dažādu sēklu
  • 250 g miltu
  • 40 g pilngraudu miltu
  • 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
  • sāls

Pagatavošana

  1. Vispirms novāra kartupeļus un sastampā tos, lai veidojas kartupeļu biezenis.
  2. Sarīvē svaigos kartupeļus.
  3. Vienā bļodā sajauc abu veidu kartupeļus, pievieno olas, eļļu un pienu. Visu labi samaisa.
  4. Otrā bļodā sajauc miltus, sēkliņas, cepamo pulveri un sāli.
  5. Sausajam maisījumam pievieno kartupeļu maisījumu un visu labi samīca. Mīca kārtīgi, līdz veidojas viendabīga mīkla. Mīklu vajag izstaipīt un izspaidīt ar kulakiem, lai mīkla ir elastīga un gaiss tiek klāt, tā maizīte būs mīksta.
  6. Kad mīkla gatava, liek to uz pannas un iegriež ar nazi krustiņu. Cep 190 °C temperatūrā ~ 40–45 minūtes, līdz maize ir gatava (pasitot pa dibenu, ir dobja skaņa). Ja konstatē, ka maize ir izņemta no krāsns par ātru, tās atsevišķus gabalus pirms pasniegšanas var krāsnī uzkarsēt un pacept vēl mazliet.