Grila salāti

Viegla
ilgāk par 2 h
4 personām

Šajos salātos ir viss vasaras labums un bagātība. Sarežģītākā daļa – izvēlēties labu gaļu un pareizi to izcept. Šos salātus var nejaukt kopā, bet kārtot uz liela, visiem kopīga lēzena šķīvja tā, lai katrs var kombinēt sastāvdaļas pēc savas gaumes.

Par gaļu: Ja liellopu fileja ir par dārgu vai nav pieejama, ņemiet lielveikalos safasētos steikus vai liellopu karbonādi bez kaula.  Ja jūsu ģimenē liellopu gaļa nav cieņā, gatavojiet ar cūkgaļas fileju vai vistas gaļas atkaulotajiem šķiņķīšiem bez ādas.

Sastāvdaļas

SALĀTIEM

  • 100 g rukolas
  • 100 g dažādu jauktu salātu lapu
  • 1 dzeltenā paprika
  • 1 sarkanā paprika
  • 250 g ķiršu tomātiņu
  • 2 avokado
  • 4 cieti vārītas olas
  • citi svaigi dārzeņi pēc izvēles: gurķis, burkāns, seleriju kāti, jauns kabacītis

GAĻAI

  • 800 g liellopu filejas
  • 1 ēdamkarote jūras sāls
  • sauja svaigu piparmētru
  • 3 daiviņas ķiploku
  • 1 tējkarote medus
  • 1 čili pipars
  • sauja svaigu pētersīļu
  • sula no 1 citrona
  • 50 ml olīveļļas

Pagatavošana

  1. Pagatavo marinādi, sablendējot kopā ķiploka daiviņas, sāli, čili piparu, medu, pētersīļus, piparmētras, citronu sulu un olīveļļu. Apmēram ¼ marinādes atliek malā un atstāj kā pamatu salātu mērcei. Pārējo marinādi rūpīgi iemasē liellopu filejā un atstāj uz 1–2 stundām iemarinēties.
  2. Kad gaļa iemarinējusies, to liek uz sakarsēta grila vai pannas un cep 12 minūtes no katras puses. Ja vēlas labāk izceptu, tad mazliet ilgāk.
  3. Kad gaļa sacepta, to atliek malā un uz grila vai pannas nogrilē veselas paprikas no visām pusēm, kamēr tām daudzviet izveidojusies melna garoziņa, kopā ~ 6–10 minūtes. Papriku mazliet atdzesē un sagriež stienīšos.
  4. Salātu lapiņas kārto lielā lēzenā šķīvī, gaļu sagriež plānās šķēlītēs un kārto pāri salātiem, blakus liek uz pusēm sagrieztus ķiršu tomātiņus, paprikas stienīšus, avokado šķēlītes un vārītu olu pusītes. Pāri gaļas šķēlītēm lej atlikušo salātu mērci.