Griķu risoto ar sēnēm

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

240 g griķu
2 sīpoli
2 ķiploka daiviņas
eļļa cepšanai
4 svaigi timiāna zariņi
600 ml dārzeņu buljona (vairāk, ja griķi nav mērcēti visu nakti)
4 ēdamkarotes rauga pārslu
4 ēdamkarotes rīsu krēma kulinārijai
300 g brūnie šampinjoni
sāls pēc garšas

Pagatavošana

1. Griķus mērcē aukstā ūdenī vismaz 1 stundu, bet labāk uz visu nakti, jo tad tie ātri būs gatavi. Pēc tam kārtīgi noskalo sietiņā zem tekoša ūdens.
2. Sīpolu un ķiplokus sakapā. Pannā sakarsē 1 ēdamkaroti eļļas un cep sīpolu un ķiplokus 7 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Timiāna lapiņas noplēš no zariņiem un pievieno pannā kopā ar noskalotiem griķiem. Maisot pacep vēl 3 minūtes.
3. Pamazām pievieno buljonu tik daudz, lai tas noklātu griķus. Nogriež uguni uz mazāku, uzliek pannai vāku un ļauj visam sautēties, līdz griķi ir uzsūkuši šķidrumu. Tad atkal lej nedaudz buljona, un procesu atkārto tik ilgi, līdz griķi kļuvuši mīksti. Jo tie ilgāk mērcēti, jo mazāk buljona vajadzēs un tie ātrāk būs gatavi.
4. Kad griķi gatavi, tajos iemaisa rauga pārslas, rīsu krēmu un šķipsnu sāls.
5. Šampinjonus sagriež šķēlītēs un cep pannā sakarsētā eļļā, līdz tie apbrūnējuši. Pievieno mazliet sāls.
6. Griķus liek uz šķīvjiem, pa virsu kārto ceptās sēnes un pārkaisa ar timiāna lapiņām.