Grieķu salāti ar pitas maizi un tzatziki mērci

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

SALĀTIEM

2–3 svaigi tomāti

2–3 svaigi gurķi

200 g fetas siera

1–2 ēdamkarotes kaltēta oregano jeb raudenes

½–1 sarkanais sīpols

½ sarkanās paprikas

sāls

olīveļļa

baltvīna etiķis

 

PITAS MAIZEI

340 g augstākā labuma kviešu miltu

1 pilna tējkarote sausā rauga

1 ēdamkarote cukura

1 ēdamkarote olīveļļas

235 ml silta ūdens

 

TZATZIKI MĒRCEI

300 grieķu jogurta bez piedevām

sula un miziņa no 1 citrona

2–3 svaigi gurķi ar mizu

5–6 svaigas piparmētru lapas

1 daiviņa ķiploka

1 nepilna tējkarote sāls

labas kvalitātes olīveļļa

Pagatavošana

  1. Pagatavo pitas maizītes. Siltam ūdenim (120 ml) pievieno cukuru un sauso raugu, iemaisa, ļauj uzrūgt 10 minūtes. Citā bļodā iesijā miltus, pievieno sāli, atlikušo ūdeni (115 ml) un arī rauga masu. Mīklu mīca, līdz veidojas viendabīga masa. Tā būs mitra un liksies, ka ar to nevar strādāt, bet miltus papildus nepievieno. Mīklai pārlej olīveļļu un ar rokām izveido bumbu. Bļodai pārklāj tīru dvieli, un mīklu liek siltā vietā rūgt uz 1,5–2 stundām.
  2. Uzrūgušo mīklu liek uz iemiltotas darba virsmas un labi samīca. Mīklu sadala 8–9 vienādās daļās. Katru bumbiņu izrullē apaļu un plakanu, tik lielu, cik mīkla dabīgi ļaujas rullēšanai.
  3. Krāsni uzkarsē līdz 250 °C temperatūrai. Uz restēm liek otrādi apgrieztu cepamo pannu, lai karsējas kopā ar krāsni. Kad krāsns karsta, tad ļoti uzmanīgi izrullētos mīklas diskus liek uz karstās, otrādi apgrieztās pannas un cep 3 minūtes. Maize uzpūtīsies. Ar lāpstiņu to noņem no pannas, liek uz dēlīša un apklāj ar dvieli, lai atdziest.
  4. Pagatavo mērci. Gurķus ar visu mizu sagriež četrās daļās, izgriež sēklu daļu. Gurķus sagriež ļoti smalkās, šaurās šķēlītēs jeb skaidiņās. Sakapā ķiploku, pievieno citronu sulu, sakapātu citrona miziņu un sakapātas piparmētru lapiņas. Visu liek bļodā un labi samaisa. Pēc garšas pievieno sāli vai citronu. Pirms pasniegšanas pārlej ar olīveļļu. Ja ir laiks, tad jogurtu notecina un gurķus nosusina, tad mērce būs daudz biezāka. Jogurtu liek kokvilnas drāniņā, aizsien un pakarina vismaz uz stundu. Sagriezto gurķi arī liek kokvilnas drāniņā, pārkaisa ar sāli, aizsien un pakarina notecināties.
  5. Pagatavo salātus. Visas sastāvdaļas sakapā ne pārāk smalkos gabalos, sieru sagriež kubiņos, liek lielā bļodā. Mazā bļodiņā pagatavo mērci, kopā sajaucot olīveļļu, vīna etiķi, sāli un oregano. Pēdējā brīdi pārlej pāri salātiem.
  6. Salātus bauda kopā ar svaigo maizi, kas iemērkta tzatziki mērcē.

Komentāri: