ESPAGNOLE jeb spāņu mērce

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Šī ir viena no Francijas 5 pamatmērcēm, un jāteic, ka šī arī ir vissarežģītākā, bet droši vien šī iemesla dēļ tā ir arī garšām visbagātākā. Tai piemīt ļoti spēcīga garša, tādēļ to visai bieži izmanto kā bāzi, lai radītu citas mērces. Tā lieliski garšos kopā ar dažādiem cepešiem un teju jebkuru ceptu sarkano gaļu. Mērce patiesībā radusies Spānijā, bet franču pavārs Ogists Eskofjē to popularizējis Francijā.

Sastāvdaļas

  • 60 g sviesta
  • 110 g sīpolu
  • 60 g burkānu
  • 60 g selerijas kātu
  • 60 g miltu
  • 60 g tomātu mērces
  • 1400 ml liellopa gaļas buljona

 

  • 1 lauru lapa
  • ½ tējkarote svaiga timiāna
  • 3 zariņi svaigu pētersīļu

Pagatavošana

  1. Burkānus, seleriju un sīpolus sagriež kubiņos, tad dziļā pannā uz vidējas uguns uzkarsē sviestu un sautē dārzeņus, līdz tie ir viscaur karamelizējušies (aptuveni 20 minūtes).
  2. Uguni pazemina uz mazu, pannā pievieno miltus, visu apmaisa un cep vēl 15 minūtes, līdz viss sabrūnējis. Pamazām pievieno tomātu mērci un buljonu, pavisam uzmanīgi to iemaisot pārējās sastāvdaļās, lai no miltiem neveidotos kunkuļi.
  3. Uz vidējas uguns mērci vāra 10 minūtes, pievieno timiānu, lauru lapas un pētersīļu zariņus. Tad liesmu samazina uz viszemāko un ļauj mērcei burbuļot aptuveni pusotru stundu vai līdz tā reducējies par vienu trešdaļu. Mērci nokāš smalkā sietā vai marlē.
  4. Uzglabā noslēgtā traukā ledusskapī aptuveni 5 dienas vai sasaldē un uzglabā 3 mēnešus.

Komentāri:

Jūsu komentārs: