Dateļu pudiņš ar sezamu

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
6 personām

Sastāvdaļas

PUDIŅAM

4 g melnās tējas

175 g dateļu

60 g sviesta + 1 ēdamkarote cepamo trauciņu iesmērēšanai

1 tējkarote sodas

¼ tējkarotes jūras sāls

70 g Demeraras cukura

70 g tumšā muskovado cukura

2 olas

95 g kviešu miltu

½ tējkarotes vaniļas pastas vai ½ vaniļas pāksts

1 tējkarote iesala

 

KARAMELEI

50 g auksta sviesta, sagriezta mazākos gabalos

120 g saldā krējuma

60 g cukura

jūras sāls

¼ tējkarotes vaniļas pastas vai ½ vaniļas pāksts

 

GRAUZDĒTAJĀM SEZAMA SĒKLU DRUPAČĀM

100 g sezama sēklu

65 g cukura

15 g ūdens

 

60 g pekanriekstu dekorēšanai

Pagatavošana

  1. Uzvāra stipru melno tēju. Datelēm izņem kauliņus un sagriež mazākos gabalos. Aplej ar melno tēju un atstāj uz 10 minūtēm.
  2. Bļodā liek sviestu un abus cukurus. Uzputo. Pa vienai pievieno olas un vēlreiz uzputo, līdz izveidojas viendabīga masa.
  3. Pievieno vaniļu un iesalu, izmaisa. Trīs daļās pievieno miltus, izmaisa.
  4. Dateles ar tēju pārliek katliņā. Uz vidējas uguns vāra 2 minūtes, pievieno sodu un nepārtraukti maisa, līdz putas nedaudz nogājušas. Dateļu masu pievieno mīklai.
  5. Ar sviestu iesmērētā metāla mafinu formā lej mīklu tā, lai ¼ daļa formiņu būtu vēl brīva. Cep uz 180 ºC sakarsētā krāsnī 30–35 minūtes.
  6. Katliņā liek cukuru un ūdeni karamelei. Vāra, līdz cukurs kļuvis dzintara krāsā. Nepārtraukti maisot, lēnām lej klāt saldo krējumu. Pēc tam pievieno sviestu.Vāra uz vidējas liesmas 2 minūtes. Pievieno sāli un vaniļu.

Komentāri: