“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.
Dāls
Vidēji sarežģīti
līdz 30 min
4 personām
Dāls ir indiešu pākšaugu ēdiens, kur pupiņas, lēcas vai zirņi tiek savārīti ar garšvielām līdz biezeņa konsistencei. To ēd atsevišķi ar maizīti vai kā plašākas maltītes sastāvdaļu – kopā ar rīsiem.
Sastāvdaļas
1 krūze sarkano šķelto lēcu
2 krūzes ūdens
½ sīpola
1 ēdamkarote rīvēta ingvera
5 daiviņas ķiploku
1 kanēļa standziņa
¼ tējkarotes sāls
½ tējkarotes kumīna
½ tējkarotes kaltēta čili vai Kajennas piparu
vīnogu kauliņu eļļa
1 ēdamkarote sviesta
Pagatavošana
Sīpolu un ķiploku daiviņas nomizo un sakapā nelielos gabaliņos, cep katliņā (ieteicams, ar biezu apakšu) sakarsētā eļļā uz nelielas liesmas kopā ar kanēļa standziņu un ingveru, līdz sīpoli paliek nedaudz matēti balti un sāk palikt zeltaini.
Pievieno lēcas, ūdeni un sāli. Vāra 20–25 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Kad lēcas mīkstas, tās saspaida vai nu ar dakšiņu, vai kartupeļu stampu. Ja biezenis vēl pašķidrs, uz mazas uguns atstāj notvaicēties, regulāri maisot, lai to nepierauj pie apakšas.
Atsevišķā pannā sakarsē sviestu, kumīnu un čili. Līdzko garšvielas kļūst aromātiskas, pasautē vēl pusminūti, un tad caur nelielu sietiņu nokāš aromātisko sviestu.
Komentāri: