Cūku pupu humuss

Viegla
līdz 30 min
4 personām

Esam pieraduši, ka humuss parasti tiek gatavots no turku zirņiem, bet kāpēc gan to nepagatavot no vietējā vasaras dārguma – lauka jeb cūku pupām? Pamēģinājām, un rezultāts mums patika. Šis ir labs veids, kā izmantot cūku pupas, kad visos citos veidos tās jau apnikušas.

Sastāvdaļas

  • 1 kg svaigu cūku pupu pākstīs vai 500 g kaltētu cūku pupu, kas visu nakti izmērcētas un pēc tam novārītas
  • 3–4 ēdamkarotes olīveļļas
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 2–3 tējkarotes tahini jeb sezama sēkliņu pastas (lielākam krēmīgumam)
  • sula no 1 laima
  • dzeramais ūdens pēc nepieciešamības
  • sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Ja cūku pupas ir svaigas un pākstīs, tad katliņā uzvāra ūdeni un liek vārīties cūku pupas ar visām pākstīm ~ 5–10 minūtes. Pēc tam pupas uzreiz liek atdzesēties tekošā aukstā ūdenī.
  2. Kad pupas atdzisušas, atbrīvo tās no pākstīm un vēl katru pupu no baltās miziņas, atstājot tikai zaļo vidiņu.
  3. Pupas un visas pārējās sastāvdaļas, izņemot ūdeni, liek blenderī, un visu sablendē viendabīgā masā.
  4. Ir jāveidojas biezai, krēmīgai masai, bet, ja saturs slikti blendējas, tad pievieno pa ēdamkarotei dzeramo ūdeni.
  5. Kad gatavs, bauda to kā mērcīti pie dārzeņiem vai smērē uz mīļākās maizes šķēlēm.

 

P.S. Ja izmantosiet svaigās pupas, humuss būs maigi zaļā krāsā, bet, ja kaltētās, tad brūni pelēks.

Komentāri: