Cūkgaļas cepetis ar krāsnī ceptiem āboliem

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

2,5–3 kg cūkas kakla karbonādes

1 ķiploka daiviņa, smalki kapāta

1 tējkarote smalki kapāta svaiga rozmarīna

1 tējkarote sāls

pāris rozmarīna zariņu

1 liels sīpols, rupji sakapāts

glāze baltvīna

180 ml dārzeņu buljona

 

ĀBOLIEM

50 g sviesta

1 mazs sīpols, smalki sakapāts

rīvēta miziņa no 1 maza citrona

50 g rīvmaizes

1 tējkarote smalki kapāta svaiga rozmarīna

6 vidēja izmēra āboli

Pagatavošana

 

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 220 °C temperatūrai. Cūkgaļā izdara dziļus iegriezumus ar nazi. Bļodiņā samaisa ķiploku, rozmarīnu un sāli, ar ko ierīvē cūkgaļu. To nosien ar auklu, lai gaļa cepoties “neizplūstu”. Ļauj tai savilkties ar garšvielām istabas temperatūrā aptuveni 20 minūtes.
  2. Cepamajā traukā liek rupji kapātos sīpolus un pāris rozmarīna zariņus, pa virsu liek cūkgaļu. Liek cepties krāsnī uz 20 minūtēm, lai gaļa apbrūninātos.
  3. Krāsns temperatūru pazemina uz 170 °C temperatūru, ieslēdzot tvaika režīmu, cepeti pārlej ar baltvīnu un buljonu un cep krāsnī vēl pusotru stundu.
  4. Tikmēr pagatavo ābolus. Tiem izņem serdes un sagriež daiviņās. Pannā izkausē sviestu un apcep sīpolus aptuveni 10 minūtes, līdz tie mīksti. Ņem nost no uguns, pievieno citrona miziņu, rīvmaizi, rozmarīnu un ābolus. Visu samaisa un pievieno cūkgaļai krāsnī. Cep vēl 20 minūtes, līdz cepeša iekšējā temperatūra ir sasniegusi 75 °C temperatūru.
  5. Pirms sagriešanas cepeti vel 10–15 minūtes notur apklātu ar foliju istabas temperatūrā, lai tā sulas vienmērīgi sadalītos pa visu gaļu.
  6. Pasniedz ar kādu skābu ogu ievārījumu, piemēram, brūkleņu, jāņogu vai pīlādžu.