Croque monsieur

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Kas gan ir franču virtuve bez īstas Bešamela mērces? Tad nu šajā receptē tā arī būs vissarežģītākā sastāvdaļa, bet pārējās – itin vienkārši nopērkamas veikalā. Franču virtuves pamatā, protams, ir kvalitatīvas sastāvdaļas, tādēļ, lai maizītes sanāktu īsti franciskas, neskopojieties un nopērciet svaigi ceptu maizi, īstas lauku olas un kārtīgu šķiņķi.

Sastāvdaļas

BEŠAMELA MĒRCEI

  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • ½ šalotes sīpola
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 250 ml piena
  • 50 g rīvēta Parmas siera
  • sāls
  • svaigi malti melnie pipari

 

  • 8 šķēles baltmaizes
  • 60 g spinātu
  • 1 daiviņa ķiploka
  • olīveļļa
  • 4 ēdamkarotes Dižonas sinepju
  • 4 ēdamkarotes dzērveņu ievārījuma
  • 8 šķēles Alpu siera
  • 8 šķēles šķiņķa
  • 2 tējkarotes sviesta
  • 90 g Čedaras siera
  • 4 olas (pēc izvēles)

Pagatavošana

  1. Pagatavo Bešamela mērci. Smalki sakapā šalotes sīpolu, mazā katliņā izkausē sviestu un uz lēnas uguns tos apcep, līdz tie ir caurspīdīgi. Pievieno miltus un mazliet piena, visu samaisa, līdz masa ir viendabīga.
  2. Pievieno atlikušo pienu, un, nepārtraukti maisot, visu vāra, līdz masa sabiezē. Ņem nost no uguns, un karstā mērcē iemaisa Parmas sieru, kā arī sāli un piparus pēc garšas.
  3. Sakarsē cepeškrāsni līdz 210 °C temperatūrai. Uz pannas uzkarsē olīveļļu un sacep ķiplokus un spinātus.
  4. Uz maizes šķēles uzsmērē 1 ēdamkaroti dzērveņu ievārījuma, pa virsu liek 2 šķēles Alpu siera, tad ceptos spinātus un 1 ēdamkaroti dzērveņu ievārījuma. Pa virsu liek otru maizes šķēli, ko iesmērē ar sviestu, un pa virsu liek 1,5 ēdamkarotes Bešamela mērces. Pārkaisa ar rīvētu Čedaras sieru un liek krāsnī uz 5–7 minūtēm, līdz siers izkusis un virskārta viegli brūna. Pēc izvēles var visam pāri likt svaigi ceptu olu.