Citronu – lavandas tējas kūkas

Viegla
12 personām

Lavanda un citrons ir vissaderīgākā laulība desertā. To garšas sader un papildina viena otru.

Sastāvdaļas

  • 60 g sviesta
  • 150 g cukura
  • 1 ola
  • 120 g miltu
  • 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1 šķipsniņa sāls
  • 130 g paniņu
  • 1 citrons – miziņa un sula
  • 0,5 tējkarotes pārtikā izmantojamo lavandas ziediņu

Krēmam

  • 2 olu baltumi
  • 100 g cukura
  • 50 g ūdens

 

Pagatavošana

Pagatavošana:

1. Krāsni sakarsē līdz 180 °C temperatūrai. Mafinu formiņas rūpīgi ietauko ar eļļu vai sviestu. Bļodā kuļ sviestu kopā ar cukuru, lavandu un citrona miziņu, līdz masa kļuvusi viendabīga un gaišāka. Pievieno olu, iekuļ.

2. Iesijā miltus, cepamo pulveri, sāli un samaisa. Pievieno paniņas un citronu sulu. Maisa, līdz mīkla kļuvusi viendabīga, bez kunkuļiem.

3. Mīklu pilda mafinu formiņās, aizpildot ¾ no katras. Cep krāsnī 20–22 minūtes. Atdzesē.

4. Tikmēr pagatavo krēmu: katliņā lej ūdeni un cukuru, ko karsē līdz 115 °C temperatūrai, kamēr iegūts sīrups.

5. Kad sīrups gatavs, to atstāj sildīties uz vismazākās iespējamās uguns.

6. Nekavējoties sāk putot olu baltumus, lēnā strūkliņā pievienojot verdošo sīrupu. Olbaltumu puto, līdz tas kļuvis stingrs, viendabīgs un spīdīgs.

7. Katrai kūciņai uzliek olbaltuma cepurīti, un, ja iespējams, apsvilina ar gāzes degli, tādējādi iegūstot vēl arī zeltaini brūnu nokrāsu.

 

 

1. pagatavošanas solis
CitronuLavanda_1

1. Krāsni sakarsē līdz 180 °C temperatūrai. Mafinu formiņas rūpīgi ietauko ar eļļu vai sviestu.  Bļodā kuļ sviestu kopā ar cukuru, lavandu un citrona miziņu, līdz masa kļuvusi viendabīga un gaišāka. Pievieno olu, iekuļ.

 

 

2. pagatavošanas solis
CitronuLavanda_2

2. Iesijā miltus, cepamo pulveri, sāli un samaisa. Pievieno paniņas un citronu sulu. Maisa, līdz mīkla kļuvusi viendabīga, bez kunkuļiem.

3. pagatavošanas solis
CitronuLavanda_3

3. Mīklu pilda mafinu formiņās, aizpildot ¾ no katras. Cep krāsnī 20–22 minūtes. Atdzesē.

4. pagatavošanas solis
CitronuLavanda_4

4. Tikmēr pagatavo krēmu: katliņā lej ūdeni un cukuru, ko karsē līdz 115 °C temperatūrai, kamēr iegūts sīrups. Kad sīrups gatavs, to atstāj sildīties uz vismazākās iespējamās uguns.

 

 

5. pagatavošanas solis
CitronuLavanda_5

5. Nekavējoties sāk putot olu baltumus, lēnā strūkliņā pievienojot verdošo sīrupu. Olbaltumu puto, līdz tas kļuvis stingrs, viendabīgs un spīdīgs.

6. pagatavošanas solis
CitronuLavanda_6

6. Katrai kūciņai uzliek olbaltuma cepurīti.

7. pagatavošanas solis
CitronuLavanda_final

7.Ja iespējams, apsvilina ar gāzes degli, tādējādi iegūstot vēl arī zeltaini brūnu nokrāsu.