Šajā receptē jāiegulda mazliet darba, un tā var šķist sarežģīta daudzo sastāvdaļu dēļ, bet, ja vēlaties ko tiešām īpašu, ir tā vērts. Ja prātā sadalīsiet recepti pa daļām, izprotot katras daļas nozīmi, tas palīdzēs nedaudz variēt ar sastāvdaļām.
Sākumā tiek apcepti aromātiski dārzeņi, tā piešķirot saldumu, kas sabalansēs tomātu skābenumu. Franči šos dārzeņus sauc vienkārši par aromātiem vai aromātiskajiem. Ja nav pieejams pastinaks, var cept pētersīļa vai selerijas sakni.
Arī, vārot pupiņas, ūdenim iesaku pievienot aromātiskas garšvielas, lai pupiņas garšotu pilnīgāk. Sāli pievieno pašās beigās, jo tas pākšaugus padara cietus.
Tomātu pasta un saulē kaltēti tomāti satur ļoti daudz umami – gaļīgo un sātīgo garšu, kas ir arī gaļas, sēņu un Parmas siera sastāvā un kas sautējumam piešķirs īstu kreftīgumu. Plūmes tikai pastiprinās šo dziļuma un sātīguma efektu.
No sarkanvīna būs nedaudz lielāks skābums un daudz izsmalcinātāks aromāts, tāpat arī no kafijas. Pašu kafijas aromātu sautējumā nevar just, bet tas visus aromātus it kā savāc kopā un pavisam noteikti uzlabo garšu, piešķirot vēl bagātīgāku aromātu buķeti.
Un šokolāde, manuprāt, vispār ir kā radīta šim sautējumam. Droši var to pievienot visā sautējumā un pēc tam vēl bagātīgi pārbērt pāri.
Sautējumu pasniedzot, laima un koriandra aromāti kontrastēs, atsvaidzinās un izcels tā sātīgo un ziemīgo siltumu.
Atsevišķi novāra adzuki vai sarkanās pupiņas, ūdenim pievienojot lauru lapu, timiānu, sīpolu (mizotu, veselu) un smaržīgos piparus. Ja kādas no garšvielām nav pieejamas, tās var aizstāt ar jebkurām no šīm – rozmarīnu, oregano, krustnagliņām (2-3 gb), krāsainajiem pipariem, ķiplokiem. Tās pievieno vārīšanas procesā, lai aromāti sasūktos pupiņās, un sautējumam būtu dziļāka garša.
Sīpolu sagriež gabaliņos un liek cepties sakarsētā pannā kakao sviestā vai eļļā. Cep, līdz tie kļūst caurspīdīgi.
Papriku nomizo, sagriež kubiņos un sagrilē vai sacep uz atsevišķas pannas, pievienojot nedaudz cukura un mazliet baltvīna etiķa, ja pieejams. To var nedarīt, bet šādi būs daudz garšīgāk.
Nomizo un sarīvē burkānu un pastinaka sakni, pievieno sīpoliem, cep ~ 5 minūtes.
Sīki sakapā seleriju, pievieno pārējiem dārzeņiem kopā ar sacepto papriku, sakapātu čili un apdedzinātu lauru lapu. Pacep 5 minūtes, lai garšvielas sajaucas, bet pieskatot, lai nepiedeg.
Pielej sarkanvīnu, lai notvaicējas.
Tomātus sagriež palielos gabalos un pievieno sautējumam.
Ķiplokus sakapā vai izspiež caur ķiplokspiedi un pievieno sautējumam kopā ar plūmēm, sakapātiem saulē kaltētiem tomātiem un novārītajām pupiņām.
Sautē, līdz iztvaikojis liekais šķidrums no tomātiem un sautējums kļūst biezs. Pievieno tomātu pastu un tumšo šokolādi. Pievieno arī kafiju.
Pievieno tējkaroti cukura un lielu šķipsnu sāls. Noregulē salduma un skābuma līdzsvaru. Pievieno sāli, lai izceltu skābumu, un vēl cukuru, ja ir par skābu.
Sagrauzdē mandeles vai pekanriekstus krāsnī 200 °C temperatūrā 7–10 minūtes.
Pasniedz bļodiņās ar laimu, pārbērtus ar grauzdētiem riekstiem un zaļumiem (ideālā variantā – koriandru).
Dīvaina recepte,bet izmēģināju. Gan jau ka daudziem patīk, bet man personīgi nebija pa prātam!
Sastāvdaļu sarakstā tomāti nav vispār minēti, cik daudz tos ir jāliek?
Paldies, ka ievērojāt. Recepti (sastāvdaļu sarakstu) jau palabojām.