Ceptas austeres ar zilo sieru

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
2 personām

Sastāvdaļas

  • 6–8 austeres
  • 100 g zilā siera
  • 1 purava baltā daļa
  • 4 olu dzeltenumi
  • 50 ml dzirkstošā vīna

Pagatavošana

  1. Vispirms atver austeres, saglabājot vākos esošo ūdeni.
  2. Katliņā lej ūdeni no austeru vākiem, pievieno mazliet ūdens, lai var tajā izvārīt austeres.
  3. Austeres liek vārošā ūdenī burtiski uz 2–3 sekundēm. Izņem un ieliek tās traukā, kas stāv uz ledus, lai austeres atdziest.
  4. Karstajā ūdenī uz brīdi iemērc arī vākus, lai tie sterilizējas.
  5. Purava balto daļu sagriež ļoti smalkos un tievos stienīšos. Tos uz pannas sviestā sautē, līdz tie ir mīksti, bet ne piedeguši. Pievieno mazliet sāli.
  6. Sagatavotos puravus liek austeru vākos, pa virsu novieto atdzesētās austeres. Tām pa virsu liek zilo sieru.
  7. Pagatavo Sabayon mērci no olu dzeltenumiem un dzirkstošā vīna. Katliņā uzvāra ūdeni. Metāla bļodā iesit olu dzeltenumus, pievieno baltvīnu. Bļodu liek karstā ūdens peldē, un olas ar vīnu saputo, līdz masa ir viendabīga, pufīga un putaina.
  8. Noņem no uguns un pievieno 1–2 tējkarotes sviesta, ko ieputo iekšā.
  9. Šo masu lej pāri zilajam sieram uz austerēm.
  10. Liek austeres vākos krāsnī grila režīmā (apmēram 190–200 ºC temperatūrā) uz pāris minūtēm, līdz Sabayon mērce paliek zeltaini brūna un siers sāk kust.
  11. Pasniedz ar svaigu maizi.