Sacepums labi garšo gan ar ķīseli, gan ar skābu krējumu. Šoreiz piedāvājam plūmju ķīseli, jo plūmju, biezpiena un kanēļa garšas savā starpā brīnišķīgi sadzīvo un viena otru papildina.
Pagatavošanai nav nepieciešamas lielas kulināras iemaņas, un tas būs pa spēkam arī gatavot gribošam pusaudzim.
Ķīselim:
Aprikozes nomazgā un sagriež mazos gabaliņos.
Biezpienu liek palielā bļodā un ar koka karoti kārtīgi samīca, neberžot caur sietu un nemaļot ar blenderi, lai saglabātos tā graudainā struktūra. Biezpienam pievieno olas, mannu, cukuru, vaniļas cukuru un miltus, pieber klāt aprikožu gabaliņus un pierīvē citrona miziņu. Visu kārtīgi samaisa.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180ºC. Ņem cepšanai paredzēto veidni un to nedaudz ietauko un izkaisa ar miltiem. Veidnē liek biezpiena masu un cep cepeškrāsnī ~45 minūtes. Cepšanai var izmantot gan keramisko formu, gan stikla, gan arī metāla. Galvenais, lai formas tilpums būtu vismaz 1,5 litrs.
Kamēr sacepums cepeškrāsnī cepas, pagatavo ķīseli. Plūmes nomazgā, pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus un liek katlā ar ūdeni. Pievieno kanēļa standziņu un vāra 5 līdz 10 minūtes. Tad pievieno cukuru pēc garšas – cik nu sirds kāro saldu vai skābenu – un vāra vēl 3 minūtes. Pus krūzē auksta ūdens ieber 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes, rūpīgi samaisa un, lēnām lejot, iemaisa karstajā ķīselī. Tiklīdz tas izdarīts, noņem no plīts.
Sacepums ir gatavs, kad, iedurot koka irbulīti, masa nelīp tam klāt. Tad varat droši ņemt to laukā, mazliet atdzesēt un dalīt porcijas lieluma gabalos. Ēdienu var pasniegt siltu vai aukstu – abējādi garšos labi!
Lieliska recepte! Iesaku pamēģināt! 🙂
bildē nr.2 izskatās, ka ir likts krējums, bet receptē nekur tas nav minēts….
Lotii gardi:)!!!
Sveiki, es arī labprāt precizētu par krējumu, kas redzam bildē, vai tas ir vai nav jāpievieno? Paldies 🙂
Sveiki, krējumu neliekam.