Biešu kārtojums ar svaigo sieru un ķiršu čatniju

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
6 personām

Tāda latviski sarkanbaltsarkana ir šī uzkoda.

Šī nav ātra uzkoda, jo čatnijs ir jāsavāra un bietes ir krāsnī jāizcep. Bet, ja izejvielas ir sagatavotas dienu iepriekš, tad porciju veidošanas process ir ļoti ātrs.

Sastāvdaļas

  • 2 lielas vai 3 vidējas bietes
  • 100 g krējumsiera “Kārums” vai Filadelfijas siera
  • 100 g mīksta kazas siera
  • Ķiršu čatnijam:
  • 1–2 sarkanie sīpoli
  • 400 g ķiršu (der saldēti)
  • ½ citrona
  • 100 g cukura
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 ēdamkarote rīvēta ingvera
  • 2 ēdamkarotes balzametiķa
  • pa 0,5 tējkarotēm kanēļa un maltu melno piparu
  • sāls pēc garšas

Pagatavošana

Čatniju ieteicams sagatavot iepriekšējā vakarā vai brīvdienās, jo to var uzglabāt ledusskapī ilgāku laiku.

  1. Sīpolus nomizo, smalki sakapā un apcep sviestā. Tad uzber cukuru un maisot karamelizē, līdz cukurs izkusis un sīpoli ir cukuraini zeltaini.
  2. Sīpoliem pieliek ķiršus, un visu sutina ~10 minūtes.
  3. Pievieno pārējās sastāvdaļas – no ½ citrona nomizotu miziņu, tā sulu, balzametiķi, rīvētu svaigu ingveru un garšvielas. Samaisa un vāra vēl 15–20 minūtes, tad noslēdz liesmu, atdzesē un pilda burkās. Uzglabā ledusskapī.
  4. Iepriekšējā vakarā vai pāris stundu pirms viesiem vēlams arī izcept bietes. Tās nomazgā un nogriež liekās daļas, lai paliek apaļš bumbulis. Katru bieti atsevišķi liek uz folijas loksnes, uzlej 1 ēdamkaroti olīveļļas, apbārsta ar sāli, maltiem melnajiem pipariem un 0,5 tējkarotes ķimeņu. Foliju aiztin ciet un liek cepties 30–40 minūtes 200 ⁰C temperatūrā. Tad izņem no krāsns un atdzesē, nomizo lieko miziņu, kas nāk nost.
  5. Kārto uzkodu. Bieti sagriež 1 cm biezās šķēlēs (Signe izmanto speciālu aplīti, kas ļauj veidot kūciņas formu). Uz šķīvja kārto bietes ripu, ēdamkaroti čatnija, svaigo sieru un atkal bietes ripu. Visu noslēdz ar ķiršu čatniju un dekorē ar svaigu pētersīļa zariņu.