Biešu briošmaizītes

Viegla
līdz 2 h, ilgāk par 2 h
10 personām

Pavisam vienkārša recepte gardām maizītēm, kas būs pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem to krāsas dēļ. Un tie, kuriem bietes negaršo, nesatraucieties, jo bietes receptē galvenokārt pilda krāsošanas funkciju un to garša maizītēs teju nav jūtama.

Par briošmaizi ierasti dēvē klasiskās franču maizītes, kuru sastāvā ir augsts olu un sviesta saturs. Olas un sviests padara maizītes blāvi dzeltenas, bet šo maizīšu garozu – spīdīgu. Šajā receptē gan dzelteno krāsu baudīt nevarēsim, jo sastāvā ir bietes.Pēc formas briošmaizītes mēdz būt visdažādākās, – gan ierasta maizes klaipa formā, gan nelielu apaļu bulciņu formā un citās.Briošmaizīšu pagatavošana nav sarežģīta, taču jārēķinās, ka samērā ilgu laiku aizņems mīklas rūgšana. Tāpēc, ja reiz gatavo šīs maizītes, ir vērts tās pagatavot vairāk, jo ceptus un pēc atdzesētus klaipiņus vari iesaiņot pārtikas plēvē un uzglabāt saldētavā.

Sastāvdaļas

  • 350 g miltu
  • 1 tējkarote sāls
  • 125 g sviesta
  • 10 g rauga
  • 3 olas
  • 50 ml trekna piena
  • 1 tējkarote magoņu
  • 1 vārīta biete
  • 30 ml olīveļļas

Pagatavošana

  1. Mazliet uzsilda pienu tā, lai, pieliekot pirkstu, tas šķiet viegli silts, bet ne karsts.
  2. Sajauc pienu ar cukuru un raugu.
  3. Bieti sablendē ar izkausētu sviestu viendabīgā masā, bez gabaliņiem.
  4. Palielā bļodā sajauc miltus un sāli, pievieno biešu masu un mīca, līdz veidojas drupena masa.
  5. Bļodas saturam pievieno sakultas olas un silto pienu. Visu maisa un mīca, līdz izveidojas mīklas konsistence.
  6. Mīkla šķitīs lipīga, bet tas ir pareizi, šai mīklai ir jābūt lipīgākai par parastu maizes mīklu. Apklāj ar virtuves dvielīti, un ļauj tai uzbriest siltā vietā 1–2 stundas.
  7. No mīklas veido nelielas bumbiņas, izkārto uz cepamā papīra un apber ar magoņu sēkliņām. Ļauj uzbriest vēl 20 minūtes.
  8. Cep 200ºC temperatūrā apmēram 15 minūtes.

Komentāri: