Bezē un aveņu rulete

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
12 personām

Sastāvdaļas

  • 6 olu baltumi
  • 400 g cukura mīklai + nedaudz putukrējumam
  • 1 paciņa vaniļas cukura
  • 2 ēdamkarotes ar lielu kaudzi kartupeļu miltu
  • pāris sauju mandeļu skaidiņu
  • 250–300 ml 35% saldā krējuma (var pievienot arī maskarpones vai citu krējumsieru un putukrējuma cieti)
  • 300–500 g aveņu (ja lieto saldētas, kūka jāpilda īsu brīdi pirms pasniegšanas)

Pagatavošana

  1. Sagatavo cepamo plāti – ieklāj cepamo papīru tā, lai malas varētu uzlocīt un mīkla nepieliptu pannas malām. Papīru ieziež ar sviestu. Cepeškrāsni sakarsē līdz 175 °C temperatūrai. Pilnīgi tīrā bļodā ar mikseri sāk putot olu baltumus.
  2. Kad sāk veidoties stingras putas, pakāpeniski pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Kad masa kļūst elastīga un bieza, cukuru var pievienot straujāk, līdz viss cukurs ieputots masā. Beigās pievieno kartupeļu miltus un puto uz maziem apgriezieniem tik ilgi, līdz milti vienmērīgi iejaukti. Bezē masu uzklāj cepamajam papīram un vienmērīgi izlīdzina pa visu plāti.
  3. Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Liek sakarsētajā cepeškrāsnī un cep 15 minūtes.
  4. Ņem laukā no krāsns. Bezē biskvītu pārklāj ar vēl vienu loksni cepamā papīra un, pieturot ar rokām no abām pusēm, veikli apmet riņķī, ar mandeļu skaidiņām uz leju. Uzmanīgi noņem virsējo papīru un atstāj atdzist.
  5. Pirms pasniegšanas saputo saldo krējumu ar pāris karotēm cukura (ja vēlas, daļu var aizvietot ar krējumsieru) un 1 paciņu putukrējuma cietes (ja kūku paredzēts pasniegt vēlāk vai saglabāt nākamajai dienai). Bezē biskvītu vienmērīgi pārklāj ar putukrējumu.
  6. Krēmu pārkaisa ar avenēm.
  7. Pieturot aiz papīra, sāk tīt ruleti. Pēc pirmā apgrieziena papīru ieloka uz iekšu.
  8. Turpina tīt. Tīšanu pabeidz, salaiduma vietu atstājot uz leju.
  9. Ruleti sagriež šķēlēs un pasniedz nekavējoties.

 

Variācijas par tēmu:

Šādi var cept arī plātsmaizi ar ķiršiem, āboliem, plūmēm vai bumbieriem.

Jūnijā rabarberus izdekorējiet ar zemeņu šķēlītēm, jūlijā ar krāsainām upenēm vai jāņogām.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavo cepamo plāti – ieklāj cepamo papīru tā, lai malas varētu uzlocīt un mīkla nepieliptu pannas malām. Papīru ieziež ar sviestu. Cepeškrāsni sakarsē līdz 175 °C temperatūrai. Pilnīgi tīrā bļodā ar mikseri sāk putot olu baltumus.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad sāk veidoties stingras putas, pakāpeniski pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Kad masa kļūst elastīga un bieza, cukuru var pievienot straujāk, līdz viss cukurs ieputots masā. Beigās pievieno kartupeļu miltus un puto uz maziem apgriezieniem tik ilgi, līdz milti vienmērīgi iejaukti. Bezē masu uzklāj cepamajam papīram un vienmērīgi izlīdzina pa visu plāti.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Liek sakarsētajā cepeškrāsnī un cep 15 minūtes.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ņem laukā no krāsns. Bezē biskvītu pārklāj ar vēl vienu loksni cepamā papīra un, pieturot ar rokām no abām pusēm, veikli apmet riņķī, ar mandeļu skaidiņām uz leju. Uzmanīgi noņem virsējo papīru un atstāj atdzist.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pirms pasniegšanas saputo saldo krējumu ar pāris karotēm cukura (ja vēlas, daļu var aizvietot ar krējumsieru) un 1 paciņu putukrējuma cietes (ja kūku paredzēts pasniegt vēlāk vai saglabāt nākamajai dienai). Bezē biskvītu vienmērīgi pārklāj ar putukrējumu.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krēmu pārkaisa ar avenēm.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieturot aiz papīra, sāk tīt ruleti. Pēc pirmā apgrieziena papīru ieloka uz iekšu.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Turpina tīt. Tīšanu pabeidz, salaiduma vietu atstājot uz leju.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruleti sagriež šķēlēs un pasniedz nekavējoties.

Komentāri: