BERNAISE jeb Bernes mērce

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Arī šī mērce tiek pieskatīta pie Francijas piecām pamatmērcēm, kuras pagatavošana būtu jāzina ikvienam. Tā patiesībā ir ļoti līdzīga Holandes mērcei, bet, to gatavojot, izmanto ar estragonu bagātinātu etiķi, kas dod mērcei tīru un nedaudz anīsīgu garšu. Tās lietojumam nav robežu, jo to ierasts pasniegt gan ar steiku, gan dārzeņiem, kā arī ar jūras veltēm, olām un maizītēm.

Sastāvdaļas

  • 60 ml baltvīna etiķa
  • 125 ml baltvīna
  • 2 šalotes sīpoli
  • 1 zariņš svaiga estragona
  • 4 olu dzeltenumi
  • 180 g sviesta
  • 1 ēdamkarote svaiga estragona
  • sāls
  • svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Sagatavo visas sastāvdaļas – smalki sakapā šalotes sīpolus, atdala olu baltumus no dzeltenumiem, smalki sakapā svaigu estragonu un izkausē sviestu.
  2. Dziļā pannā karsē baltvīna etiķi, baltvīnu, šalotes sīpolus un estragona zariņu. Uzvāra. Pieber svaigi maltus melnos piparus, un šķidrumu turpina karsēt, līdz tas reducējies līdz aptuveni 50 ml jeb 3 ēdamkarotēm šķidruma. Izkāš caur sietu.
  3. Mazā katliņā uzkarsē ūdeni, virs tā karstumizturīgā bļodā ar putojamo slotiņu kuļ etiķa redukciju un olu dzeltenumus, līdz masa ir bieza un putaina. Ņem nost no uguns un, nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu, pamazām pievieno izkausēto sviestu. Mērcei jābūt biezai un krēmīgai, ja tā ir šķidra, liek atpakaļ virs ūdens tvaikiem un karsējot puto, līdz mērce sabiezējusi.
  4. Pievieno sakapāto estragonu un pēc garšas pievieno sāli un piparus. Ja mērce šķiet pārāk bieza, pievieno nedaudz karsta ūdens.
  5. Lieto uzreiz vai uzglabā siltā vietā, līdz mērce gatava lietošanai (ne vairāk kā 4 stundas). Pirms pasniegšanas atkārtoti uzkarsē karstumizturīgā traukā, maisot virs ūdens tvaikiem.