BEIGEĻI

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Beigelis ir gredzenformas maizīte, ko gatavo no zemā temperatūrā raudzētas kviešu mīklas, kuru pirms cepšanas vāra verdošā ūdenī. Pateicoties raudzēšanai un vārīšanai, maizītei ir īpaša tekstūra, kas ir blīvāka nekā parastai baltmaizei. Tā ir blīva, mīksta un ar kraukšķīgu garoziņu, kas apkaisīta ar magoņu vai sezama sēkliņām. Ģeogrāfiski šī maizīte cēlusies Polijā un etniski pazīstama kā ebreju ēdiens, tādēļ ir ļoti populāra pilsētās ar lielu ebreju īpatsvaru. Ņujorkā tie ir ļoti populāri ne tikai veikalos, kafejnīcās un restorānos, bet arī street food kontekstā. Populārākais beigeļu pasniegšanas veids ir šķērsām pārgriezta maizīte, pārsmērēta ar svaigu krēmsieru, kūpinātu lasi un kādu zaļumu.

Sastāvdaļas

MĪKLAI

300–375 ml silta ūdens

2 tējkarotes cukura

2 tējkarotes sausā rauga

500 g kviešu miltu

2 tējkarotes sāls

 

1 ola

2 ēdamkarotes magoņu sēkliņu

2 ēdamkarotes grauzdētu sezama sēkliņu

 

Pagatavošana

  1. Bļodiņā lej 300 ml silta ūdens, tam pievieno cukuru un sauso raugu. Visu apmaisa.
  2. Atstāj uz 5 minūtēm, lai aktivizētu raugu un lai tas sāktu burbuļot.
  3. Pievieno miltus un sāli. Izmantojot mikseri ar mīklas maisīšanas uzgaļiem, mīklu maisa aptuveni 5 minūtes, līdz tā viegli nāk nost no bļodas malām un ir viendabīga un elastīga. Ja mīkla šķiet pārāk sausa un neveidojas viena mīklas bumba, pievieno nedaudz ūdens, lai tā veidotu vienotu masu.
  4. Mīklu liek bļodā un iepriekš līdz 50 °C temperatūrai uzkarsētā krāsnī, izmantojot vislielāko iespējamo tvaika funkciju. Mīklu raudzē krāsnī 20–30 minūtes jeb līdz tā dubultojusies izmērā.
  5. Mīklu liek uz iemiltotas virsmas, izmīca un sadala astoņās daļās.
  6. Katru gabaliņu saveļ bumbiņā, un tās centrā izveido caurumu. Ar rokām mīklas riņķi pastaipa, lai centra diametrs būtu aptuveni 5 centimetri. Beigeļus kārto uz pannas, kas noklāta ar cepamo papīru (uz katras pa četriem). Liek krāsnī 100 °C temperatūrā un ar vislielāko iespējamo tvaika funkciju uz 6 minūtēm, lai beigeļi noplaucējas.
  7. Ņem ārā no krāsns. Beigeļus noziež ar sakultu olu un apber ar sēkliņām.
  8. Liek līdz 200 °C temperatūrai uzkarsētā krāsnī, izmantojot vidējas intensitātes tvaika funkciju, un cep 12–15 minūtes, līdz beigeļi ir zeltaini brūni.