Basmati rīsi ar dzērvenēm un pistācijām

Viegla
līdz 30 min
4 personām

Basmati rīsi nāk no Himalaju pakājes Ziemeļindijā un no Pakistānas. Basmati ir gargraudu rīsu šķirne, un to lielākoties izmanto indiešu, persiešu un Vidējo Austrumu virtuvē. Tos pirms gatavošanas vajag izmērcēt vismaz 30 minūtes, lai tie uzsūc ūdeni un gatavojoties nelūzt. Lielākoties tos gatavo, vienkārši uzvārot un pasniedzot kā piedevu pie gaļas vai zivs, bet šoreiz ierosinām tos nobaudīt kā pamatēdienu kombinācijā ar riekstiem un dzērvenēm.

Dzērvenes kopā ar sīpolu un brūno cukuru dod patīkamu saldumu, savukārt rieksti – kraukšķīgumu un mazliet pikantumu.

Sastāvdaļas

  • 1 glāze tvaicēto rīsu Just Nature
  • 4 glāzes ūdens
  • 1–2 tējkarotes sviesta (vai kokosriekstu eļļas)
  • 1 ne pārāk liels sīpols
  • 1 glāze žāvētu dzērveņu bez cukura
  • 1 tējkarote brūnā cukura
  • 1–2 saujas grauzdētu pistāciju bez sāls un bez miziņas (der arī mandeles un pekanrieksti)
  • šķipsna sāls
  • šķipsniņa safrāna (nav obligāti)

Pagatavošana

  1. Vispirms pagatavo rīsus. Basmati rīsu gatavošanas galvenais nosacījums ir kārtīga to izmērcēšana pirms vārīšanas, kā arī gatavošana lielā daudzumā ūdens (attiecībā 1:4). Rīsus liek bļodiņā, pārlej ar ūdeni un ļauj, lai tie izmirkst vismaz 15 minūtes.
  2. Kad rīsi ir izmērcēti, tos noskalo.
  3. Katlā lej 4 glāzes ūdens un, kad tas vārās, pievieno rīsus. Vāra uz lēnas uguns, uzliekot katliņam vāku, 6–8 minūtes, līdz tie ir gandrīz gatavi. Rīsus nokāš un liek traukā.
  4. Pannā izkausē mazliet sviesta un tajā sautē sakapātu sīpolu, līdz tas ir mīksts un caurspīdīgs. Pievieno dzērvenes, cukuru un mazliet ūdens. Ja lieto safrānu, tad šajā brīdī pievieno arī to. Ļauj, lai dzērvenes un sīpoli sautējas, līdz dzērvenes ir mīkstas. Beigās pievieno pistācijas.
  5. Tajā pašā katliņā, kur vārījās rīsi, ielej mazliet olīveļļas, liek atpakaļ rīsus un pievieno sīpolus, dzērvenes un pistācijas. Samaisa visas sastāvdaļas kopā, un pasniedz siltus. Sāli, kā arī citas vēlamās garšvielas pievieno pēc garšas pašās beigās.