4 gatavi banāni
PAMATNEI
250 g auzu cepumu
100 g sviesta
VĀRĪTĀ KRĒMA KĀRTAI
3 g želatīna
20 g piena (želatīna uzbriedināšanai)
600 g piena
125 g cukura
45 g kukurūzas cietes
šķipsna sāls
2 olas un 2 olu dzeltenumi
70 g sviesta
1 tējkarote vaniļas pupiņu pastas
120 g saldā krējuma
20 g pūdercukura
ŠOKOLĀDES KĀRTAI
100 g tumšās šokolādes (vismaz 52 % kakao saturs)
80 g saldā krējuma
VIRSKĀRTAI
250 g saldā krējuma
60 g skābā krējuma
30 g pūdercukura
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC temperatūrai. Virtuves kombainā sasmalcina
auzu cepumus, sviestu izkausē un pievieno cepumiem. Samaisa, līdz iegūta
slapjām smiltīm līdzīga konsistence. Cepumu masu liek 28 cm/dm kūkas
formā ar noņemamām malām un izlīdzina tā, lai arī uz formas malas būtu
cepumu kārtiņa 4 cm augstumā. Liek cepties uz 15 minūtēm, izņem un
atdzesē.
2. Pagatavo vārīto krēmu. Nelielā trauciņā ber želatīnu, pievieno 20 g piena un
atstāj uzbriest. Bļodā liek olas, olu dzeltenumus, cukuru, kukurūzas cieti, sāli,
ar putojamo slotiņu visu maisa, līdz cukurs gandrīz izkusis un masa kļūst gaiši
dzeltena.
3. Kaltā lej pienu, pievieno vaniļu, pienu uzsilda līdz pirmajam burbulim. Tad,
nepārtraukti maisot, silto pienu pakāpeniski pievieno olu masai. Kad viss
piens pievienots, iegūto masu lej atpakaļ katlā un uz vidējas uguns turpina
sildīt, līdz krēms sabiezē. Ļoti svarīgi sildot krēmu ir visu laiku maisīt, lai tas
nepiedegtu un sanāktu viendabīgi biezs un krēmīgs.
4. Kad masa sabiezējusi, to liek bļodā, pievieno uzbriedināto želatīnu, iemaisa,
līdz tas izkūst. Tad pievieno auksto sviestu un maisa, līdz krēms ir spīdīgs,
vijīgs un viss sviests izkusis. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj atdzist
līdz istabas temperatūrai.
5. Pagatavo šokolādes krēmu. Nelielā katliņā lej saldo krējumu un uzsilda, bet
neuzvāra. Noņem no karstuma. Tad pievieno gabaliņos sagrieztu tumšo
šokolādi un visu maisa, līdz šokolāde izkūst un ir iegūts viendabīgs krēms. To
lej uz kūkas formā pāri cepumu kārtai kā pirmo pīrāga pildījuma kārtu, liek
ledusskapī uz 15 minūtēm sastingt.
6. Saputo 120 g saldā krējuma ar 20 g pūdercukura, tad to iecilā atdzesētā vārītā
krēma masā. Banānus nomizo un sagriež ripiņās, pusi banānu ripiņu kārto pāri
šokolādes kārtai kūkas formā, tad liek virsū pusi vaniļas krēma masas, tad otru
pusi banānu ripiņu un visam pāri atlikušo vaniļas krēmu. Visu liek ledusskapī
uz nakti vai vismaz uz 4 stundām.
7. Pirms pasniegšanas saputo saldo krējumu, skābo krējumu un pūdercukuru,
liek virsū pīrāgam kā pēdējo kārtu, pārkaisa ar šokolādes skaidiņām.
Komentāri: