Ātrā rabarberu un biezpiena plātsmaize

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām

Kad ledusskapī nav klaipiņa smilšu mīklas un nav laika iemīcīt rauga mīklas pamatu, lieti noder jau gatavās kārtainās mīklas plāksnes, kas sasaldētas atrodas gandrīz katra lielveikala saldētavā.

Izmantojiet tās par pamatu ātrai rabarberu, ogu vai ābolu plātsmaizei, virsū lejot biezu un krēmīgu biezpiena kārtu. Mīkla paliek plāna un trausla, rabarberi – sulīgi, bet biezpiena kārta – maiga un krēmīga.

Sastāvdaļas

  • 500 g iepakojums kārtainās mīklas (der mīkla gan ar, gan bez rauga)
  • 500 g rabarberu (citā gadalaikā var aizstāt ar ogām vai āboliem)
  • 300 g biezpiena
  • 1 glāze jeb 250 ml kefīra vai šķidra krējuma
  • 150 g cukura
  • 3 olas
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • 1 ēdamkarote kanēļa
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura
  • ½ citrona miziņa (pēc izvēles)
  • 2 banāni (pēc izvēles)

Pagatavošana

  1. Rabarberus noskalo, nomizo un sagriež nelielos 1 cm gabaliņos. Liek bļodā, apber ar pāris ēdamkarotēm cukura un atstāj, lai nedaudz atsulojas.
  2. Cepešplāti izklāj ar cepamo papīru. Mīklu izņem no iepakojuma, sadala plāksnēs un atstāj atkausēties. Atkausētu mīklu izrullē plānā kārtiņā pa visu cepešplāti, maliņas uzloka uz augšu.
  3. Kanēli sajauc ar 2 ēdamkarotēm cukura.
  4. Atsevišķā bļodā liek biezpienu, pievieno olas, kefīru vai šķidru krējumu, atlikušo cukuru, vaniļas cukuru, no ½ citrona norīvētu miziņu un kartupeļu cieti.
  5. Ar blenderi visu sakuļ tā, lai masa ir viendabīga, ne graudaina.
  6. Virsū ber rabarberus, sulu pirms tam notecinot.
  7. Ja ir vēlēšanās, virsū kārto banānu ripiņas.
  8. Visu pārlej ar biezpiena krēmu un vienmērīgi izlīdzina.
  9. Visbeidzot pārkaisa ar kanēļa un cukura maisījumu.
  10. Cep 180 °C temperatūrā ~ 30 minūtes, kamēr virsiņa ir nedaudz brūna un smaržo visa māja. Pasniedz nedaudz atdzesētu tāpat vai kopā ar gardu vaniļas vai šokolādes saldējumu.

 

Variācijas par tēmu:

Šādi var cept arī plātsmaizi ar ķiršiem, āboliem, plūmēm vai bumbieriem.

Jūnijā rabarberus izdekorējiet ar zemeņu šķēlītēm, jūlijā ar krāsainām upenēm vai jāņogām.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rabarberus noskalo, nomizo un sagriež nelielos 1 cm gabaliņos. Liek bļodā, apber ar pāris ēdamkarotēm cukura un atstāj, lai nedaudz atsulojas.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cepešplāti izklāj ar cepamo papīru. Mīklu izņem no iepakojuma, sadala plāksnēs un atstāj atkausēties. Atkausētu mīklu izrullē plānā kārtiņā pa visu cepešplāti, maliņas uzloka uz augšu.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanēli sajauc ar 2 ēdamkarotēm cukura.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atsevišķā bļodā liek biezpienu, pievieno olas, kefīru vai šķidru krējumu, atlikušo cukuru, vaniļas cukuru, no ½ citrona norīvētu miziņu un kartupeļu cieti.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar blenderi visu sakuļ tā, lai masa ir viendabīga, ne graudaina.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Virsū ber rabarberus, sulu pirms tam notecinot.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja ir vēlēšanās, virsū kārto banānu ripiņas.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visu pārlej ar biezpiena krēmu un vienmērīgi izlīdzina.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visbeidzot pārkaisa ar kanēļa un cukura maisījumu.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cep 180 °C temperatūrā ~ 30 minūtes, kamēr virsiņa ir nedaudz brūna un smaržo visa māja. Pasniedz nedaudz atdzesētu tāpat vai kopā ar gardu vaniļas vai šokolādes saldējumu.

Komentāri:

  • Anete saka:

    Izklausās dikti vienkārši un ātri. Gribu pamēģināt, bet dārzā rabarberi vēl dikti mazi. Vai varu izmantot saldētus rabarberus?

    • Līva Vilnīte saka:

      Noteikti varat izmantot arī saldētos rabarberus. Ja nav pašai savi – tie nopērkami eko veikaliņos. Personīgi redzēju Barona centra Idillē.

  • Mārtiņš Faulbaums saka:

    Mm tikko ieliku cepties… smarzo visa māja
    Jūtu ka būs gardi.
    Rabarberus ņēmu no pagajušā gada ražas, kas bija sagriezti un sasaldeti… vis sanaca super. Paldies.

  • Elita saka:

    Ļoti laba recepte! Liels paldies!
    Ņemot vērā rabarberu izteikto garšu, neizmantoju citronu un cepu ~45 minūtes, bet tas droši vien atkarīgs no katras cepeškrāsns individuāli!
    Atdzesēts un mazliet atpūties pīrāgs ļoti sulīgs, maigs ar patīkamu skābenu garšu!

  • Kate.M. saka:

    Labdien!
    Pirms uzgāju šo recepti biju izmēģinājusi neskaitāmas rabarberu un ābolu plātsmaižu receptes, bet neviena tā īsti negāja pie sirds. Bet šī ir izcila. Šādi cepu gan ar rabarberiem, gan āboliem.
    Liels paldies, par recepti 🙂

  • Liene saka:

    Labdien!
    Bērnam olu alerģija. Ar ko varētu olas aizstāt šajā receptē?

  • Agnese saka:

    Milzīgs paldies par lielisko recepti. Sākumā šaubījos par banāniem, bet tomēr pievienoju un nenožēloju. Šī plātsmaize izkonkurēja šķiet visas, kādas vien esmu garšojusi un cepusi. Paldies! 😉

  • laima saka:

    Izklausas vienkarsi un atri,noteikti pameginasu,rabarberu daudz.

  • Dace saka:

    Ārkārtīgi garda plātsmaize. Mana ğimene tikko nobaudīja nesteidzīgās sestdienas brokastis uz terases. Prasīja šo pīrāgu, lai turpmāk cepu ik sestdienu. Paldies par burvīgo recepti. Cepu 45.min.

  • Sanita saka:

    Tikko izcepu plātsmaizi un nesaprotu ko darīju nepareizi.Bet 1h cepoties tā palika neizcepusies.Šķidra 🙁

    • Inta saka:

      Vai rabarberus cukurā atsuloji liekot virsū biezpienam? Vai arī kartupeļu ciete bija par maz!
      Man sanāca dikti garda, tikko izcepu un ēdām ar gardu muti:)

  • sa saka:

    kukurūzu ciete neder?

  • Marita saka:

    Paldies par labo recepti, tikai ir viens bet, turējos tieši pie receptes sastāvdaļām un gramiem, divas reizes cepu un abas reizes sanāca ļoti šķidrs pildījums, tas vēl ņemot vērā to, ka mīkla bija 1kg, bet pārējais viss tika likts kā uz 500g mīklas. Glāze kefīra ? Ēdamkarote kanēļa arī stipri par daudz, varbūt tējkarote, jo virsiņa bija riktīgi brūna no kanēļa. Rabarberus atsuloju, tātad, kaut kas tur ir par daudz ar to šķidrumu,

  • Alīna saka:

    Piekrītu Maritai, ka tiešām kaut kas ar tām proporcijām nav lāgā – stingri turoties pie receptes, sanāk par šķidru.

    • Agnese saka:

      Cepu jau 3 reizi un man sanāk vienkārši perfekti! Citrona miziņu nelieku un kanēli lieku mazāk par norādīto, bet tā ir gaumes lieta.
      Paldies velreiz autorei.

  • Jolanta saka:

    Ļoti, ļoti garšīga plātsmaize!! Esmu cepusi vairākas reizes un vienmēr ir sanācis lieliski! Pārsvarā gan cepu ar āboliem, jo mazajam puikam rabarberi īsti neiet pie sirds.
    Liels paldies par recepti!!

  • Juris saka:

    Jā , ļoti garda sanāca, sevišķi ar modificēto cieti.., nu super…

  • Indra saka:

    Sanāca ļoti garšīgi. Sākot gatavot secināju, ka mājās nav olu, tās aizvietoju ar banāniem. Beigās vija par ļoti garšīgi. Paldies par recepti.

  • Linda saka:

    Sveiki, tikko izcepu , ļoti rabarberīgi, kā man garšo. Procesā sapratu, ka tas ko citi raksta par šķidru sanākot, man liekas, jāskatās kāda Jums ir paplāte, jo ja maza, tad viss kopā sanāk apm.3 cm augstumā un nepaspēj izcepties un palikt cietāka. Man arī maza plātīte, kādi 23 cm x 33 cm, es ilgāk pacepu un tik un tā bija šķidra, bet man ir ok, nost nelīst. Bildēs var redzēt, ka autorei ir lielā paplāte. Arī kanēli uz tās vajag vairāk. ps…mmmmm

  • Skaidrīte saka:

    ņēmu Dobeles dzirnavnieka raugu mīklu, bet viss pārējais no šīs receptes,biezpiens man bija tikai viena paciņa.sanāca ļoti garšīgi.tagad tikai tā cepšu,domāju ka rabarberu vietā var likt visas ogas.

  • Mārīte saka:

    Sanāca ļoti garda..precīzi gatavoju pēc Jūsu receptes…man bija lauku biezpiens un krējums…tikai bija jāpacep ilgāk,jo biezpiena un pārējie komponenti bija pašķidri.Atdzisīs un būs labi!
    Paldies-garda!

  • Kristīne saka:

    Pēdējās nedēļas laikā esmu cepusi 2x pēc šīs receptes – vienreiz ar, otreiz bez banāniem! Proporcijas ievēroju pēc receptes! Sanāk perfekti! Dievīgi garda!!! Izmantoju saldēto kārtaino mīklu ar raugu un krējumu! Cepu mazajā cepšanas traukā (~20×30) un nedaudz ilgāk – kādas 40min.