Asara fileja ar citronu mērci

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Visa ‘sāls’ šajā receptē ir mērcē. Aromātiskā citronu mērce vienkāršu, sviestā apceptu zivs fileju atklās no jauna.  Ja Jums nav pie rokas asaris, gatavojiet zandartu vai jebkuru citu balto zivi – doradu, pangasiju, heku.

Brokoļi ir ļoti gardi dārzeņi, tikai tos ir jāmāk pagatavot. Tos nedrīkst pārvārīt. Iesakām katliņā liet pavisam nedaudz ūdens, ne vairāk par 1,5 cm , tam pievienot sāli un brokoļus bērt kaut līdz malām. Tad katlu apsegt ar vāku un vārīt līdz 5 minūtēm. Šādi gatavoti brokoļi būs koši zaļi un ļoti aromātiski. Labāk, lai tie nedaudz kraukšķ, nevis ir pārvārīti mīksti.

 

 

Sastāvdaļas

  • 4 citroni
  • 90 g medus
  • 250 ml ūdens
  • ¼ tējkarotes sāls
  • svaigi malti melnie pipari
  • 1 -2 brokoļi, sadalīti ziedkopās
  • 4 lielas vai 8 mazas asara filejas
  • sviests zivs cepšanai, ~ 50 g

Pagatavošana

  1. Ar dārzeņu mizojamo nazi nomizo citronus pavisam uzmanīgi, lai pie miziņas netrāpās citrona baltā daļa, jo tad mērce būs rūgta. Izspiež citronu sulu.
  2. Katliņā liek vārīties citronu miziņas, medu un 250 ml ūdens. Uzvāra, tad samazina liesmu un vāra uz vidējas uguns ~ pusstundu, līdz miziņas mīkstas. Ņem nost no uguns, pievieno citronu sulu, sāli un sablendē, līdz masa kļūst viendabīga. Atkārtoti uzsilda īsi pirms pasniegšanas.
  3. Asara filejas vai jebkuras citas baltās zivs filejas no abām pusēm apkaisa ar sāli un pipariem. Uz lielas uguns sakarsē pannu, pievieno  sviestu. Zivs filejas cep 2 minūtes no katras puses, līdz tās ir zeltaini brūnas (ja filejas mazākas, cepšanas laiku samazina).
  4. Tikmēr uzvāra ūdeni, tam pievieno nedaudz sāls. Kad ūdens sāk vārīties, tam pievieno brokoļus un vāra ~ 2 minūtes. Nokāš.
  5. Šķīvī vai lēzenā bļodā lej siltu citronu mērci, pa virsu kārto asara filejas un blanšētos brokoļus.