Ar ieraugu cepta fokača ar pašu marinētām olīvām

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām

Sastāvdaļas

MAIZEI

  • 600 g miltu
  • 400 g ūdens
  • 100 g maizes ierauga
  • 15 g sāls
  • 50 g olīveļļas
  • rozmarīna zariņi
  • 10 olīvas
  • 5 ķiršu tomāti
  • melnie pipari

OLĪVĀM

  • 200 g zaļo olīvu bez kauliņiem
  • 200 g melno olīvu bez kauliņiem
  • 50 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
  • 2 tējkarotes brūnā cukura
  • sula no ¼ laima
  • 2 ēdamkarotes balzametiķa
  • svaigi malti sarkanie pipari
  • pāris lapiņu smalki sakapāta rozmarīna

Pagatavošana

  1. Ja ieraugs ir pie rokas, tad maize prasīs nepilnu diennakti, lai to pagatavotu. Sajauc kopā miltus, ūdeni, ieraugu, sāli un olīveļļu un atstāj uz 1 stundu istabas temperatūrā. Pēc tam mīklu ik pēc 30 minūtēm pārcilā. Tā 4–5 reizes. Tad mīklu liek ledusskapī uz nakti.
  2. Nākamajā rītā ietaukotā maizes formā liek mīklu un atstāj pacelties uz aptuveni 3 stundām istabas temperatūrā, uzsedzot pa virsu dvieli, lai mīkla neapkalst.
  3. Sakarsē krāsni līdz 200 °C temperatūrai, uz maizes virsū liek sakapātas olīvas, ber melnos piparus, liek sagrieztus ķiršu tomātus un pārslaka ar eļļu.
  4. Liek cepties uz aptuveni 30 minūtēm. Jau otro reizi lietoju vārdu “aptuveni”, jo mīklas rūgšanas intensitāte ir ļoti mainīga un atkarīga no ierauga, bet cepšana ir atkarīga no krāsns intensitātes un mīklas biezuma. Lai būtu drošs, teikšu tā – raudzē, kamēr tā ir vismaz 2 reizes pacēlusies, un cep, kamēr maize ir skaisti brūna un apetītlīga. Pēc cepšanas noteikti jāizņem no cepamās formas vai paplātes un jāatdzesē uz redelēm vismaz 1 stundu pēc cepšanas.
  5. Marinējot olīvas, visu samaisa kopā un ļauj ievilkties uz 2–3 stundām. Liek uz maizes, ēd kā uzkodu un glabā pāris dienu, ja vēl kaut kas būs palicis.