Šī ir klasiska siera kūka, kur solo loma šoreiz ir aprikozēm. Vispirms tām “atbrīvo” aromātu, aprikozes sautējot uz nelielas liesmas. Tad no iegūtās mērces veido zeltaini oranžus aprikožu viļņus ar maigām siera krēma cepurītēm.
Šādi siera kūku var gatavot arī ar citām sezonas ogām – jāņogām, upenēm, avenēm, mellenēm. Atliek vien dārzā salasīt pāris sauju ogu un ļauties kulināram brīnumam!
Variācijas par tēmu:
Šādi kūku var gatavot arī no sezonas ogām. 1 glāzei ogu, piemēram, mellenēm, upenēm vai avenēm, pievieno 2–3 ēdamkarotes cukura un ūdens un uz lēnas uguns vāra 10–15 minūtes. Tad savārītās ogas sablendē viendabīgā mērcē.
Kūka būs vēl vasarīgāka, ar izteiktāku aprikožu vai ogu garšu, ja iegūto mērci uzsmērēsiet arī cepumu kārtai, pirms lejat virsū siera masu.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Cepumus sadrupina līdz smilšu konsistencei, pievieno 2 ēdamkarotes cukura, šķipsniņu sāls un samaisa.
Pievieno izkausētu sviestu un visu samīca viendabīgā mīklā.
Veidnes apakšā ieklāj cepamo papīru, ietauko malas ar sviestu, ieliek mīklu, izlīdzina virsu un liek cepties. Cep 15 minūtes. Atdzesē.
Aprikozēm izņem kauliņus, liek katliņā, pievieno 2 ēdamkarotes cukura un vāra uz nelielas liesmas 10 minūtes.
Pievieno 1 ēdamkaroti ūdens un visu sablendē.
Olas sakuļ ar 100 g cukura. Kuļ, līdz masa ir kļuvusi gaiša. Pievieno svaigo sieru, krējumu, šķipsniņu sāls un sakuļ viendabīgā masā.
Sakulto masu uzlej cepumu pamatnei, nolīdzina virsmu.
Ar karoti ieziež jeb vijīgi iemaisa krēma virspusē aprikozes un liek cepties. Cep 30 minūtes. Atdzesē 2 stundas.
Pasniedz ar aprikožu ievārījumu vai plombīra saldējumu.
Komentāri: