Aprikožu siera kūka

Viegla
līdz 2 h
12 personām

Šī ir klasiska siera kūka, kur solo loma šoreiz ir aprikozēm. Vispirms tām “atbrīvo” aromātu, aprikozes sautējot uz nelielas liesmas. Tad no iegūtās mērces veido zeltaini oranžus aprikožu viļņus ar maigām siera krēma cepurītēm.

Šādi siera kūku var gatavot arī ar citām sezonas ogām – jāņogām, upenēm, avenēm, mellenēm. Atliek vien dārzā salasīt pāris sauju ogu un ļauties kulināram brīnumam!

Sastāvdaļas

  • ~ 180 g krekeru vai citu cepumu pēc izvēles
  • ~ 150 g sviesta + nedaudz veidnes ietaukošanai
  • ~ 200 g gatavu aprikožu
  • 3 olas
  • 1 ēdamkarote citronu sulas
  • 3 iepakojumi Filadelfijas svaigā siera (3×175 g)
  • ~ 150 ml skābā krējuma
  • 130 g cukura + 2 ēdamkarotes pamatnei
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • šķipsniņa sāls
  • apaļā kūkas veidne, 26 cm/dm + cepamais papīrs

Pagatavošana

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Cepumus sadrupina līdz smilšu konsistencei, pievieno 2 ēdamkarotes cukura, šķipsniņu sāls un samaisa.
  2. Pievieno izkausētu sviestu un visu samīca viendabīgā mīklā.
  3. Veidnes apakšā ieklāj cepamo papīru, ietauko malas ar sviestu, ieliek mīklu, izlīdzina virsu un liek cepties. Cep 15 minūtes. Atdzesē.
  4. Aprikozēm izņem kauliņus, liek katliņā, pievieno 2 ēdamkarotes cukura un vāra uz nelielas liesmas 10 minūtes.
  5. Pievieno 1 ēdamkaroti ūdens un visu sablendē.
  6. Olas sakuļ ar 100 g cukura. Kuļ, līdz masa ir kļuvusi gaiša. Pievieno svaigo sieru, krējumu, šķipsniņu sāls un sakuļ viendabīgā masā.
  7. Sakulto masu uzlej cepumu pamatnei, nolīdzina virsmu.
  8. Ar karoti ieziež jeb vijīgi iemaisa krēma virspusē aprikozes un liek cepties. Cep 30 minūtes. Atdzesē 2 stundas.
  9. Pasniedz ar aprikožu ievārījumu vai plombīra saldējumu.

 

Variācijas par tēmu:

Šādi kūku var gatavot arī no sezonas ogām. 1 glāzei ogu, piemēram, mellenēm, upenēm vai avenēm, pievieno 2–3 ēdamkarotes cukura un ūdens un uz lēnas uguns vāra 10–15 minūtes. Tad savārītās ogas sablendē viendabīgā mērcē.

Kūka būs vēl vasarīgāka, ar izteiktāku aprikožu vai ogu garšu, ja iegūto mērci uzsmērēsiet arī cepumu kārtai, pirms lejat virsū siera masu.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Cepumus sadrupina līdz smilšu konsistencei, pievieno 2 ēdamkarotes cukura, šķipsniņu sāls un samaisa.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno izkausētu sviestu un visu samīca viendabīgā mīklā.

Veidnes apakšā ieklāj cepamo papīru, ietauko malas ar sviestu, ieliek mīklu, izlīdzina virsu un liek cepties. Cep 15 minūtes. Atdzesē.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aprikozēm izņem kauliņus, liek katliņā, pievieno 2 ēdamkarotes cukura un vāra uz nelielas liesmas 10 minūtes.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno 1 ēdamkaroti ūdens un visu sablendē.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olas sakuļ ar 100 g cukura. Kuļ, līdz masa ir kļuvusi gaiša. Pievieno svaigo sieru, krējumu, šķipsniņu sāls un sakuļ viendabīgā masā.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sakulto masu uzlej cepumu pamatnei, nolīdzina virsmu.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar karoti ieziež jeb vijīgi iemaisa krēma virspusē aprikozes un liek cepties. Cep 30 minūtes. Atdzesē 2 stundas.

8. pagatavošanas solis
Siera kuka

Pasniedz ar aprikožu ievārījumu vai plombīra saldējumu.

Komentāri: