Ēdienu un garšu entuziaste, kas mīl ceļot un tur smelties iedvesmu jaunām receptēm un garšām. Nerimstošā izzināšanas tieksme noved pie jauniem ēdieniem, garšu kombinācijām un atklājumiem. Nemainīgi viens no mīļākajiem ēdieniem ar ko Mārai tīk eksperimentēt ir pasta, jo tai ir tik daudz dažādu veidu, formu, mērču veidu un iespēju.
ANTREKOTS AR SĒNĒM UN BALTVĪNA UN KRĒMA MĒRCI
Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām
Sastāvdaļas
2 bio antrekota gabali
4 ēdamkarotes Dižonas sinepju
2 ēdamkarotes sarkano piparu, viegli samīcītu
600 g brūno šampinjonu, pārgrieztu uz pusēm
2 ēdamkarotes sviesta
1,5 ēdamkarotes svaiga timiāna, sakapāta
sāls
malti melnie pipari
olīveļļa
BALTVĪNA MĒRCEI
150 ml baltvīna
2 ēdamkarotes sviesta
2 tējkarotes svaiga timiāna, sakapāta
470 ml saldā krējuma
40 g Parmas siera, rīvēta
sāls
melnie pipari
Pagatavošana
Antrekota steikus ierīvē ar olīveļļu, Dižonas sinepēm, sarkanajiem pipariem un sāli. Notur istabas temperatūrā no 30 minūtēm līdz pat 1 stundai.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai, un cepamajā pannā kārto šampinjonus, pa virsu liekot nelielus sviesta pikucīšus, kā arī timiānu, sāli un melnos maltos piparus. Liek uzkarsētā krāsnī un cep 15–20 minūtes.
Grila pannu uzkarsē uz vidēji augstas uguns, steikus liek karstā pannā un cep no katras puses 5–7 minūtes, lai tie būtu sārti (medium rare). Kad steiki apcepti no abām pusēm, tos noliek uz dēlīša atpūsties (sk. … lpp.).
Pagatavo baltvīna mērci. Katliņā ielej baltvīnu un ļauj tam viegli burbuļot ~ 2–3 minūtes, līdz trešdaļa vīna būs iztvaikojusi. Pievieno sviestu, timiānu un turpina vārīt uz vidējas uguns, līdz viss veido viendabīgu masu. Palēnām pielej saldo krējumu un mērci uzvāra. Kad katliņā parādās pirmais burbulis, temperatūru samazina un turpina vārīt uz zemas uguns ~ 5 minūtes, līdz mērce viegli sabiezējusi. Ņem nost no plīts un iemaisa sarīvēto Parmas sieru. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Steiku sagriež šķēlēs, servē ar baltvīna mērci un krāsnī ceptiem šampinjoniem.
Komentāri: