Cassata al forno – rikotas siera pīrāgs ar šokolādi

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
1 personām

Šis pīrāgs ir ļoti iecienīts Sicīlijā un gandrīz tikpat populārs kā slavenie sicīliešu canoli. Izvēlējos cassata al forno tā vienkārša iemesla dēļ, ka canoli gatavošanai ir nepieciešamas īpašas metāla ripiņas, bet ar cassata var tikt galā ikviena latviešu ģimene, jo tās pagatavošanai vajadzēs tikai labākas kvalitātes izejvielas un parastu tortes veidni.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 600 g miltu
  • 200 g sviesta
  • 100 g cukura
  • 2 veselas olas + 2 olu dzeltenumi
  • ~ 50 ml saldā Marsalas vīna (mēs aizvietojām ar balto deserta vīnu, piemēram, tokajieti)
  • 1 šķipsniņa sāls

 

Rikotas pildījumam

  • 1 kg rikotas siera
  • 100 g cukura
  • 100 g tumšās šokolādes
  • 100 g sukāžu (pēc izvēles)
  • rīvēta miziņa no 1 citrona
  • 1 tējkarote kanēļa
  • pūdercukurs un nesaldināts kakao dekorēšanai

Pagatavošana

  1. Vispirms pagatavo mīklu. Sajauc kopā mīklas sausās sastāvdaļas, tad pievieno sviestu istabas temperatūrā un ar rokām saveido smalkas drupačas.Drupačām pievieno sakultas olas un pa drusciņai vīna. Ar rokām mīca vijīgu mīklu. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz miltu. Kad mīkla gatava, to ietin pārtikas plēvē un liek uz 30 minūtēm ledusskapī atpūsties.
  2. Tikmēr šokolādi sakapā mazos gabaliņos. Ideāli, ja var izmantot jau gatavus šokolādes čipsus. No citrona norīvē miziņu. Rikotu sajauc kopā ar cukuru, nospiež lieko šķidrumu, pievieno šokolādi un citronu miziņu un izmaisa viendabīgā masā. Pēc vēlēšanās var pievienot arī apelsīnu sukādes.
  3. Mīklu ņem ārā no ledusskapja un sadala 2 daļās. Cepamo formu iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem.
  4. No vienas mīklas daļas izrullē apli, kas diametrā krietni lielāks par cepamo formu. Mīklu uztin uz ruļļa, ieklāj formā un izlīdzina vienmērīgi gar malām un formas dibenu.
  5. Tad cepamajā formā iepilda rikotas masu.
  6. Otru mīklas plāksni izrullē un, uztinot uz ruļļa, klāj virsū rikotas pildījumam. Ar rulli aizrullē malas ciet. Liek cepties 180 °C temperatūrā 35–40 minūtes, kamēr pīrāgs zeltaini brūns.
  7. Tad izņem no krāsns, atdzesē un, apmetot otrādi, izņem no formas. Pasniedz pārkaisītu ar nesaldinātu kakao un/vai pūdercukuru.
1. pagatavošanas solis
RikotaPirags_1

Vispirms pagatavo mīklu. Sajauc kopā mīklas sausās sastāvdaļas, tad pievieno sviestu istabas temperatūrā un ar rokām saveido smalkas drupačas.Drupačām pievieno sakultas olas un pa drusciņai vīna. Ar rokām mīca vijīgu mīklu. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz miltu. Kad mīkla gatava, to ietin pārtikas plēvē un liek uz 30 minūtēm ledusskapī atpūsties.

2. pagatavošanas solis
RikotaPirags_2

Tikmēr šokolādi sakapā mazos gabaliņos. Ideāli, ja var izmantot jau gatavus šokolādes čipsus. No citrona norīvē miziņu. Rikotu sajauc kopā ar cukuru, nospiež lieko šķidrumu, pievieno šokolādi un citronu miziņu un izmaisa viendabīgā masā. Pēc vēlēšanās var pievienot arī apelsīnu sukādes.

3. pagatavošanas solis
RikotaPirags_3

Mīklu ņem ārā no ledusskapja un sadala 2 daļās. Cepamo formu iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem.

4. pagatavošanas solis
RikotaPirags_4

No vienas mīklas daļas izrullē apli, kas diametrā krietni lielāks par cepamo formu. Mīklu uztin uz ruļļa, ieklāj formā un izlīdzina vienmērīgi gar malām un formas dibenu.

5. pagatavošanas solis
RikotaPirags_5

Tad cepamajā formā iepilda rikotas masu.

6. pagatavošanas solis
RikotaPirags_6

Otru mīklas plāksni izrullē un, uztinot uz ruļļa, klāj virsū rikotas pildījumam. Ar rulli aizrullē malas ciet. Liek cepties 180 °C temperatūrā 35–40 minūtes, kamēr pīrāgs zeltaini brūns.

7. pagatavošanas solis
RikotaPirags_7

Tad izņem no krāsns, atdzesē un, apmetot otrādi, izņem no formas. Pasniedz pārkaisītu ar nesaldinātu kakao un/vai pūdercukuru.