Šis pīrāgs ir ļoti iecienīts Sicīlijā un gandrīz tikpat populārs kā slavenie sicīliešu canoli. Izvēlējos cassata al forno tā vienkārša iemesla dēļ, ka canoli gatavošanai ir nepieciešamas īpašas metāla ripiņas, bet ar cassata var tikt galā ikviena latviešu ģimene, jo tās pagatavošanai vajadzēs tikai labākas kvalitātes izejvielas un parastu tortes veidni.
Mīklai
Rikotas pildījumam
Vispirms pagatavo mīklu. Sajauc kopā mīklas sausās sastāvdaļas, tad pievieno sviestu istabas temperatūrā un ar rokām saveido smalkas drupačas.Drupačām pievieno sakultas olas un pa drusciņai vīna. Ar rokām mīca vijīgu mīklu. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz miltu. Kad mīkla gatava, to ietin pārtikas plēvē un liek uz 30 minūtēm ledusskapī atpūsties.
Tikmēr šokolādi sakapā mazos gabaliņos. Ideāli, ja var izmantot jau gatavus šokolādes čipsus. No citrona norīvē miziņu. Rikotu sajauc kopā ar cukuru, nospiež lieko šķidrumu, pievieno šokolādi un citronu miziņu un izmaisa viendabīgā masā. Pēc vēlēšanās var pievienot arī apelsīnu sukādes.
Mīklu ņem ārā no ledusskapja un sadala 2 daļās. Cepamo formu iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem.
No vienas mīklas daļas izrullē apli, kas diametrā krietni lielāks par cepamo formu. Mīklu uztin uz ruļļa, ieklāj formā un izlīdzina vienmērīgi gar malām un formas dibenu.
Tad cepamajā formā iepilda rikotas masu.
Otru mīklas plāksni izrullē un, uztinot uz ruļļa, klāj virsū rikotas pildījumam. Ar rulli aizrullē malas ciet. Liek cepties 180 °C temperatūrā 35–40 minūtes, kamēr pīrāgs zeltaini brūns.
Tad izņem no krāsns, atdzesē un, apmetot otrādi, izņem no formas. Pasniedz pārkaisītu ar nesaldinātu kakao un/vai pūdercukuru.
Komentāri: