Padoms

Paši gatavojam piparkūku mīklu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Šī ir brīnumgardu piparkūku recepte, ko mūsu žurnālam uzticēja Urszula Staņislavska. Tā iemantota no Urzulas vīra Viestura vecmāmiņas Kētes pašrocīgi veidotas pavārgrāmatas. Pēc ģimenes nostāstiem vecmāmiņa Kēte receptes pierakstījusi no savas vecmammas Marijas, kura 19. gs. sākumā ieradusies Latvijā no Vācijas. Kopā ar Kēti recepte pabijusi Sibīrijas izsūtījuma smagajos ceļos, atgriezusies Latvijā, un katru gadu Ziemassvētkos atkal tiek galdā celta. Šīs piparkūkas izdodas fantastiski plānas un trauslas!

Nepieciešamās sastāvdaļas:
2,5 kg mīklai:
200 g sviesta
200 g cūku tauku
4 olas
400 g cukura
400 g iesala ekstrakta
200 g medus
1 tējkarote cepamā pulvera
1-1,2 kg miltu
piparkūku garšvielu maisījums
vai: melnie pipari, kardamons, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kaltēta apelsīna miziņa, ingvers, smaržīgie pipari līdzīgā daudzumā. Visas šīs garšvielas smalki samaļ. Mīklai pievieno 1 ēdamkaroti gatava maisījuma.
1 ola piparkūku pārsmērēšanai
rieksti, dzērvenes, magones, cukura dekori rotāšanai
Cukura glazūrai:
1 olas baltums
200 g pūdercukura
nedaudz citrona sulas

Pagatavošana:
1. Sviestu un cūku taukus liek katlā un uz mazas uguns izkausē. Pievieno cukuru, medu un iesala ekstraktu. Ar koka karoti lēni maisa, līdz cukurs ir izkusis. Neuzvārīt! Pie siltās masas pievieno ¾ miltu, cepamo pulveri, garšvielas un olas. Masu rūpīgi samaisa (ja ir mikseris, var maisīt uz maziem apgriezieniem, lietojot vienu putojamo dakšiņu, otru – mīklas jaukšanai paredzēto). Mīklu atdzesē, līdz tā kļūst patīkami silta un to var mīcīt ar rokām.
2. Atlikušos miltus izber uz galda, izliek padzisušo mīklu un mīca, kamēr mīkla vairs nelīp pie rokām. Sākumā masa ir ļoti lipīga, bet, kad tā kārtīgi izmīcīta, mīkla kļūst gluda un vijīga. Ja nepieciešams, var pie­vienot vairāk miltu. Mīklu pārliek katliņā vai bļodā, nedaudz pārkaisa ar miltiem, pārsedz un vismaz trīs dienas uzglabā istabas temperatūrā. Cep piparkūkas
3. Mīklu izrullē līdz 1 mm biezumam un ar formiņām izspiež figūras.
4. Uz plāts uzklāj cepamo papīru, piparkūkas sarindo cepšanai. Piparkūkas pārsmērē ar sakultu olu spīdumam.
5. Ja vēlas, piparkūkas dekorē ar magoņu sēkliņām, riekstiem, mandelēm vai krāsainiem cukura dekoriem.
6. Cep 180ºC ~10 min., līdz piparkūkas kļūst skaisti brūnas. Gatavo glazūru
7. Sakuļ olas baltumu līdz baltām putām, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru un citrona sulu. Glazūra gatava, kad tā kļūst sniegbalta un labi veidojama.
8. Dekorē jau izceptas un atdzisušas piparkūkas. Izmanto turziņu, kam nogriezts stūrītis, vai ar sviesta nazi noziež piparkūkas ar glazūru un pārkaisa ar grauzdētiem, sasmalcinātiem riekstiem. Atstāj uz pāris stundām, līdz glazūra sacietējusi.

Komentāri:

  • Baiba says:

    Lieliska recepte, bet tik atceries,ka tie ir 2.5kg, kas ir LOOTI DAUDZ, labi,ka sso recepti uzgaaju jau Novmbrii, kad domaaju pameigginaat,ja nu nav iistaa,lai var urpinaat mekleet, bet sanaaca debesskkiigi, un kas interesanti,taakaa tie bij 2.5 kg miiklas,tad sadaliiju 5 dallaas un gatavojaam katraas briivdienaas liidz Ziemassveetkiem, un tiessi taa miikla kas bija peedeejaa bij visaromaatiskaakaa un garssiigaakaa, taakaa iesaku jau laiciigi iemiiciit un tureet ledusskapii maisinnos,lai labi savelkas!!:)

    Garssvielas es dubultoju, jo man lloti patiik taadas speeciigas piparkuukas

    Veel kas interesanti, noteikti ir veerts notureeties un beigaas nepiebeert veel miltus, jo man riktiigi likaas kad tikko sajaucu,ka pa sskkidru,galiigi ne peec miiklas bij, taada lippiiga pllura, bet jo ilgaak miiciiju jo vairaak peec miiklas saaka izskatiities un beigaas kad sviests riktiigi padzisa (15min noteikti jaamiica), tad viss bij labi un nekaadus miltus nevajadzeeja, taakaa noteikti noturies un nepieber!!:)

  • bush says:

    Baiba, paldies; par vēlu! Satraucos un izbēru apmēram 1,8 kg miltu.
    Cerams, ka tas par daudz neskādēs. Beigās pikucis gan superīgi saturīgs un svarīgs.
    Gan jau pēc laika piemetīšu kādu apdeitu par to, kā sacepās.

  • Kristīne says:

    Pirmais. Kur var nopirkt cūku taukus, lai bez garšvielām? Otrs..kur 19gadsimtā omīte dabuja cepampulveri un svaigo apelsīnu miziņas? Tomēr domāju ka recepte nav autentiska, bet noteikti mēģināšu.

    • Liene Vilnīte says:

      Cūku taukus var iegādāties tirgū un veikalos : Elvi, Rimi, Maxima. Tie parasti ir plastmasas kastītēs kausētā veidā vai uz svara lielos klučos (tirgū). Virsū uz iepakojuma tā arī ir rakstīts – cūku tauki.

      Par 19.gs. runājot – dzeramā soda ir sena kā pasaule, to izmantoja cepamā pulvera vietā. Arī apelsīnu miziņas 19.gs. beigās nebija, kas nezināms. Nopirka augļus, nomizoja plānas miziņas, izkaltēja tās un gaļas mašīnā vai kafijas dzirnaviņās samala. Interesanti, ka vēlāk padomju gados tā bija gandrīz vienīgā garšviela.

      Noteikti recepti pamēģini 🙂

  • Inese says:

    Superīga mīkla, pagaiša gan, bet ļoti garda. Cūku taukus nedabūju – izmantoju 400gr sviesta. Iesaku izmantot svaigi maltas garšvielas un apelsīnu miziņu – smarža un garša – burvīga! Par to tekstūru – ja nebūtu lasījusi komentārus – būtu pielikusi daudz nevajadzīgu miltu. Kādas 40 minūtes staipījos ielipusi mīklā līdz elkoņiem 😀 Mīklas sanāk tiešām daudz 🙂 Tiklīdz mīkla sāk kaut cik lipt nost no pirkstiem tā liku iekšā bļodā un miers – un pēc 2 dienām jau mēģinājām cept. Ideāli!!!! Paldies! Es cepu ļoti plānas un bija gatavas 4 minūtēs. Paldies par burvīgo recepti! 🙂

  • marta says:

    Senāku recepšu grāmatā rakstīts: “liekot cepamo pulveri, mīklai jābūt pēc iespējas aukstai, nekad nedrīkst to pielikt siltai mīklai, jo tad tas tūlīt sadalās un zaudē savas celšanas spējas”.

    varbūt mūsdienās ir citādāks tas cep. pulveris?

  • Iréna says:

    Faktiski cepamais pulveris jau arí ir tas pats sodas + citronskábes + kartupelu cietes sajaukums un nekas vairák. To lieto lai míklá nesaglabájas liekais mitrums.
    Ja lieto sodu atkal jáskatás, lai nav pa daudz citádi tás piegarsha var sisties árá un nebús patíkami tádu ést.
    Já, ja kádam interesé atradu shádu info par cepamo pulveri 🙂 :
    • Ja mājās gatavo cepamo pulveri, tad vajag ņemt 5 g dzeramās sodas, 2 g citronskābes un 12 g miltu.
    • Cepamo pulveri ieteicams vispirms sajaukt ar miltiem, tikai pēc tam iejaukt mīklā. Ja to vispirms izšķīdina ūdenī vai pienā, tas zaudē savas īpašības.
    • Lai pārbaudītu, vai cepamais pulveris ir derīgs, ceturto daļu tējkarotes ieber glāzē ar karstu ūdeni. Ja tajā parādās burbulīši, pulveri var droši izmantot cepšanai.

  • Māra says:

    Izdevās lieliska, pat nesverot sastāvdaļas precīzi, bet vienkārši kā mērtrauku izmantojot krūzīti! trauslas un gardas, mierīgi garšvielas var likt vairāk.

  • Iveta says:

    Paldies par recepti! ļoti gardas piparkūkas!

  • Ieva says:

    Piparkukas sanaca vienkarsi fanatastiskas- kraukskigas, smarzigas un ar medus garsu. Pieliku nedaudz mazak cukuru, jo likas ta ka par daudz – medus un cukura. Cuku tauku vieta liku sviestu. Paldies par lielisko recepti!

  • Zane says:

    Vai iesala ekstrakta vietā, var lietot mežrozīšu sīrupu? Vai tomēr nav ieteicams?

  • Ieva says:

    Pirmkārt, paldies par recepti, nebija sarežģīta un sanāca loti garšīgi!
    Otrkārt, ta ka manam dēlam ir piena proteīna alerģija, mani interesēja, vai recepte izdosies, izmantojot sviesta vieta taukus. Uztaisīju vienu ceturtdalporciju tikai ar taukiem un rezultāts ir brīnišķīgs, nākamreiz taisīšu visu ar taukiem vien.
    Treškārt, pirmo porciju miciju ar rokam un ari kepajos mikla lidz elkoņiem pusstundu. Nākošo porciju izdomāju mīcīt ar mikseri un maizes mīcīšanas slotiņām. Samiciju bez ķepas un ātrāk ka ar rokam!

  • Aiva says:

    Vai šajā recepte cukuru nevajadzētu sadedzināt lai būtu brūnāka mīkla? Man sanāca bāla pēc šīs receptes, bet gribas tumšas piparkūkas. Pārējais viss super.

  • Ineta says:

    Šogad šīs receptes piparkūkas cepu apzināti atkārtoti.
    Garšvielu maisījumu lieku daudz vairāk, cukuru uz pusi mazāk, miltus lieku mazāko devu un mīcot ar rokām izturu, bet tas nav grūti, jo zinu cik labas būs. Un bērni arī vienmēr grib mīcīt.
    Lai vieglāk mīcīt ik pa laikam jāatlaiž rokas no mīklas, lai tā uzelpo. Pēc minūtes jau citādāka mīkla un tā līdz vijīgumam.
    Mežrozīšu sīrupam ir nedaudz cita garša kā iesala sīrupam, bet noteikti būtu smalka nianse. To varētu pamēģināt nākamgad.
    Cukuru dedzināt var, bet tad karamele jātaisa pirms taukvielu pievienošanas un jājūt kad apstāties, tad vairs nevajag iesalu un cukurs tāpat ir jāliek, gan vairs ne tik daudz.
    Un jā.. Garšvielu maisījums jātaisa īsi pirms mīklas gatavošanas.

  • Inese says:

    Briniskiga piparkuku recepte!Cukura daudzumu gan samazinaju par apmeram 100 gramiem no dotas receptes un pat tad likas diezgan saldas.Mikla loti viegli rullejas. Piparkukas sanaca loti gardas un trauslas!!!!Musu gimenei loti garsoja!Noteikti cepsu nakamgad atkal!!!Paldies par briniskigo recepti!

  • Marta says:

    Kāds cukurs jālieto lai masa nekristalizētos un nebūtu jāmet ārā ar visu katlu. Parasti izlīdzēja parastais “Optima” cukurs, bet šogad viss sacietēja.

  • Evite says:

    Jautajums taam daamam kas taisija tikai ar sviestu – vai sanaaca labas?! Loti veletos izmeginat recepti, bet ta ka esmu vegjetaariete jau daudzus gadus, tad nekadaa gadijumaa neliksu klaat cuku taukus. Varbut ir veel kada altenativa tiem cuku taukiem? Paldies!

  • Elēna says:

    Tikko beidzu mīcīt mīklu. Precīzi 45 min. bez apstājas, ja neliek vairs klāt miltus!
    Šis bija visgrūtākais ar ko virtuvē esmu cīnijusies! 😀
    Rīt ar meitiņu cepsim piparkūkas un testēsim cik mīkla labi sanākusi un vai rullēsies, jo pēc 45 minūšu mīcīšanas nemaz nebija tā, ka 100% no rokām liptu nost, vēl mazliet ķēpīga bija, bet nogurums darīja savu! 🙂

  • Zanna says:

    Labdien! Kur var nopirkt iesala ekstraktu? Paldies

  • liene says:

    Ļoti labs

  • Ramona valeine says:

    Arì es beidzot pagatavoju. Iesala ekstrata vietà gan liku sadedzinato cukuru. Mìciju kadas 30 munutes. Bet miltus vairak nepieberu- iztureju. Sanàca labi. Tagad ir otrà diena. vienu daĺu cepu. Ĺoti labas konsistences mìkla. Paldies par labo recepti. I

    • Līga says:

      Vai dedzinājāt to cukura daudzumu, kurš norādīts sastāvdaļās? Un vai kāds ir mēģinājis cūku trauku vietā likt kokosriekstu eļļu?

  • Ramona valeine says:

    Ĺoti garßigas, mutè kùstoßas.

  • Ramona valeine says:

    Ĺoti garßigas, mutè kùstoßas.

  • Jūlija says:

    Paldies! Sanāca ļoti gardas un kraukšķīgas piparkūkas!

  • AivA says:

    Biju diezgan pārliecināta, ka latviešu sievietēs ir tas mazohisma gēns (mīlēt un ciest), tad nu teikšu godīgi, pēc pusstundas ņemšanās, mīkla ķep pie rokāl kaut arī ir ieguvusi kaut nedaudz mīklai līdzīgu formu. Iespējams šīs būs gardākās piparkūkas, bet nākamreiz izvēloties recepti, noteikti ņemšu citu.

  • Gunita says:

    Es 400 g cukuru uz pannas dedzināju un tad pievienoju karstai masai,pievienoju vairāk par dubulto devu garšvielas.Pēc garšas atgādina kādreizējās Selgas piparkūkas.Tagad Selgas piparkūkas vairs nav tik garšīgas.Labāk mīklu sagatavot pašām mājās,jo veikala mīklai var būt pievienoti augu tauki,krāsvielas u.t.t.

  • Jana says:

    Labdien!
    Gatavoju līdzīgi Jūsu receptei jau vairākus gadus. Šogad pagatavoju draugiem un paziņām kādus 15 kg mīklas. Bet vakar viena, man pašai paredzētā, porcija radīja manī pilnīgu apjukumu:)) Mīkla bija tik dīvaini cieta…arī izveltnējot tā sastinga, bet ar gatavām piparkūkām varēja zobus izlaust:)) Jāpiezīmē, ka liku vairāk medu, cūku taukus. Cukurus nededzināju un miltus par daudz nepiebēru, bet šķita, ka notikusi kaut kāda ķīmiska reakcija un mīkla kļuvusi stiklaina. Vai Jums nav nojausma, kāpēc tā noticis? Paldies:))

  • Kristiiine says:

    Paldies par recepti! Nu Pat beidzu mīcīt..kā pēc kārtīga sporta treniña 🙂 garšvielas liku 3Xvairaak, jo garšo pikantākas.cukuru mazāk.iesala vietā tumšo cukura sīrupu.milti sanāca tik kādi 900gr.,jo vairs mājās nebija. Bet ar manu sparīgo kulšanu(kūlu kā sviestu, ar koka karoti, jo negribējās kēpāties 🙂 ) mīkla ideāla, vijīga, maiga.ar dažiem drupinātiem piparu un kristnagliñu gabaliñiem. Smaržo.. Pēc trīs dienām cepšu..

  • Liene says:

    Mīļās Kētiņstantes recepte!!!!!! Paldies, Ulla!! 😉

  • Baiba says:

    Sveiki dāmas. cik daudz gašvielas likāt klāt? receptē nav īsti norādīts. paldies.

  • Iveta says:

    Sanāca ļoti garšīgas, bet es mazliet izmainīju recepti. Liku muskavado cukuru, medu neliku, jo likās, ka būs pārāk saldas. Cūku tauku vietā liku kokosriekstu sviestu. Nedabūju iesala ekstraktu, tāpēc to neliku, bet muskavado, garšvielas (malu pati) un kokosriekstu sviests deva fantastisku aromātu. Un garšvielas var droši likt vairāk!
    Nākošgad noteikti atkārtošu!

    p.s. vienu daļu mēģināju tikai ar sviestu – cepot sarāvās un sanāca vairāk kā sviesta cepumi ar piparkūku garšvielām, arī garšigi, bet ne piparkūkas!

  • Santa says:

    Sanāca ļoti garšīgas!
    Garšvielu tieši nopirku rimi no Santa Maria. Taisīju visu uz pusi un tad liku mazliet mazāk par pusi paciņas jeb aptuveni 15g. Cūku taukus nedabūju, tos aizstāju ar sviestu.
    Mīklas izmicisanu gan nākamreiz pamēģināšu ar mikseri, jo ar rokām paliku galīgi traka, jo milti bija par maz un viss man bija salipis :D. Kā viens pats mājās filmā :).

  • Agnese says:

    Notikti izmēģināšu recepti. Cik ilgi šādu mīklu drīkst uzglabāt?

    • Pie Galda says:

      Mīklu ledusskapī, slēgtā iepakojumā vai ietītu pārtikas plēvē var glabāt aptuveni 1 mēnesi.

  • Irina says:

    Vai lūdzu būtu tik laipni pateikt man, ar ko var aizvietot iesalas ekstraktu?

  • Irena says:

    Gribas izmeginat, bet lasot gan recepti, gan komentarus galva radas jautajums vai parasta cukura vieta varetu izmantot smalko tumshi bruno cukuru? Un cik labakais tomer butu bert miltu, jo neesmu Latvijaa un te biezhak izmantoju turku razhotos miltus tie sakep labaak. Bail lai nepielieku pa daudz un piparkukas sanak cietas.

Jūsu komentārs:

Pasākumi gardēžiem

Jaunumi no Facebook