Sēnes ļoti labi saglabā savu aromātu un struktūru, ja tās ir saceptas un pēc tam sasaldētas saldētavā. Ziemā to garša ēdienā būs tāda pati kā rudenī no svaigām. Vislabāk šo sagatavošanas metodi izmantot gailenēm, bekām un baravikām, arī mahovikiem un sviesta beciņām.
Sēnes vispirms notīra. Ja tās nav ļoti netīras, labāk ir nemazgāt. Ja tomēr sēnītēm klāt tikuši visādi gruži, tās ir ieteicams noskalot aukstā ūdenī un notecināt caurdurī vai uz dvieļa. Lielajām gailenēm ieteicams nokasīt kātiņus. Bekām un baravikām arī jānomizo kātiņi un jāizņem ‘švammes’. Es personīgi ņemu ārā pat tās, kas vēl nav mīkstas, vārdu sakot pilnīgi visu, kas padodas izņemšanai. Sviesta beciņām, ja tās ir glumās, iesaku arī novilkt cepurītēm ‘ādiņu’.
Sakapā sēnes pēc iespējas vienādos gabaliņos un samaisa ar pāris šķipsnām sāls.
Sakarsējiet pannā eļļu. Cepšanai nepieciešams diezgan daudz eļļas – vismaz 4,5 ēdamkarotes. Lieciet pannā sagrieztās un ar sāli apkaisītās sēnes un sāciet cept uz mērenas liesmas. Sēnēm sākumā izdalīsies ‘suliņas’. Šķidrums ir jānovāra un tad sēnītes jāapcep zeltaini brūnas.
Kad tas paveikts, atdzesējiet un lieciet trauciņos, kas piemēroti saldēšanai saldētavā. Tam var izmantot pat plastmasas maisiņus. Porcijas lielums vienai ēdienreizei 4 cilvēkiem varbūt dažāds. Standarta sēņu mērcei iesaku nomērīt iesaku 6 ēdamkarotes sacepto sēņu.
Komentāri: