fbpx
Vīna skola

SYRAH

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Syrah, pazīstama arī kā Shiraz, ir viena no pasaulē dižciltīgākajām un elegantākajām vīnogām, kas ir nodrošinājusi pēdējās desmitgades iecienītākos vīnus pasaules tirgū. Pati vīnoga dod priekšroku siltākām klimata zonām, pat sausumam. Runājot par tanīniem, tieši šis vīns ir viens no spēcīgākajiem šajā laukā, ko papildina tā pilnīgā un bagātīgā garša.

VĒSTURE

Vīnoga ar diviem vārdiem un diviem likteņiem, ja tā var izteikties. Kāds to salīdzina ar Pinot Noir, lai gan patiesībā tai ir pikantāka un pilnīgāka izpausme, neraugoties uz faktu, ka Pinot Noir varētu būt sakars ar Syrah pirmsākumiem. Kāds to salīdzina ar Cabernet Sauvignon, lai gan Syrah ir spēcīgāks un ekspresīvāks.

Ar Syrah izcelsmi ilgu laiku nebija skaidrības, tā bija noslēpumainības auras un dažādu variāciju apvīta. Eksistē Persijas, Sīrijas, Sicīlijas, Albānijas un vēl dažādas versijas par šķirnes izcelsmi, bet patiesībā ir zinātniski pierādīts, ka Syrah jeb Shiraz ir divu vīnogu šķirņu krustojums, kas ir radies Francijā. Arī abi Syrah šķirnes vecāki – Mondeuse blanche un Dureza – ir no Francijas. Lai gan šo teoriju dažādības dēļ ir cilvēki, kas uzskata, ka arī šis ir mīts, tikai zinātnisks, piemērots 21. gadsimtam.

IZSKATS UN ĪPAŠĪBAS

Syrah ir izstiepts, cilindriskas formas ķekars ar nelielām ogām. Miziņa plāna, lapa neliela, ar piecstaru formu. Šķirne mīl karstumu, bet ir noturīga arī pret aukstumu. Tā vēlu uzzied, ātri nobriest un nav pārāk uzņēmīga pret slimībām. Izcilus vīnus var pagatavot, ja šķirne tiek audzēta minerālvielām nabadzīgā augsnē. 

IZPLATĪBA UN ĢEOGRĀFIJA

Syrah plaši audzē Francijā, kur tā ir trešā audzētākā vīnoga starp sarkano vīnogu šķirnēm. Īpaši labi tā ir iedzīvojusies karstajā Ronas ielejā, kur top tādi leģendāri vīni kā Hermitage, Cote Rotie vai, piemēram, Cornas. Arī tālāk uz dienvidiem, Langdokā-Rusijonā, tā aizņem plašus stādījumus. Itālijā to audzē galvenokārt dienvidu reģionos, vairāk Sicīlijā un Apūlijā, lai gan ir sastopams arī citur. Spānijas vidienē Syrah strauji uzņem apgriezienus, un pēdējā laikā tā ir viena no stādītākajām vīnogu šķirnēm, it īpaši Kastīlijas-Lamančas reģionā.

Šo šķirni audzē gandrīz visur pasaulē, arī Argentīnā, ASV, Šveicē, Rumānijā, Ungārijā, Ķīnā, Taizemē un citviet, bet viena no galvenajām vīnogu šķirnēm tā ir Austrālijā. Pateicoties klimatisko joslu dažādībai, Austrālijā var atrast dažādu raksturu un izpausmes Shiraz, bet atpazīstamākie reģioni šai šķirnei ir Barosas un Makārena ielejas. To audzē arī vēsākos reģionos un gatavo izcilus vīnus, to skaitā Austrālijas specifiku – dzirkstošo Shiraz. 

GARŠAS ĪPATNĪBAS UN AROMĀTI

Aprakstot galvenās aromāta un garšas nianses, pirmais, kas nāk prātā, ir svaigi malti melnie pipari, kazenes, rozmarīns, eikalipts, plūmes, lakrica, melnās olīvas, upeņu ievārījums, šokolāde, kafija, žāvējumi un tumšie ķirši. Viss ir atkarīgs, protams, no audzēšanas vietas un vīndara meistarības. Neraugoties uz šķirnes spēju pielāgoties, ja ar to rīkosies neuzmanīgi, var iegūt pārāk smagnēju vai, tieši otrādi – ūdeņainu un tukšas garšas vīnu. Ražības ierobežošana un saulaināko nogāžu izvēle vēl nebūt nav viss, kas vajadzīgs šai šķirnei. Neuzmanīgas vinifikācijas rezultātā vīnam piemītošie piķa aromāti var viegli pārvērsties par nepatīkamiem dedzinātas gumijas toņiem, bet šokolādes un garšvielu notis vīnā var pārvērsties par raupju tanīnu un rūgtumu garšā.

Pamēģiniet izcilos Hermitage, ar piparu, aveņu un mazliet žāvēta medījuma toņiem aromātā vai mazliet vieglāko Cote Rotie, kam ar laiku attīstās patīkami ziedu un garšvielu toņi. Spēcīgo, pilnmiesīgo un džemīgo Shiraz no Makārena ielejas Austrālijā vei leģendāro Penfolds Grange no Barosas. Šie vīni parāda visu Syrah / Shiraz cēlumu, eleganci un spēju radīt izcilus vīnus, kas labāko briedumu sasniedz apmēram 10 gadu vecumā.

SADERĪBA

Ņemot vērā Syrah šķirnes spēku, arī ēdienus tam ir vēlams piemeklēt līdzvērtīgus, jo spēcīgas struktūras vīns pieprasa spēcīgas struktūras ēdienu. Par labākajiem partneriem šim vīnam tiek uzskatīti grilēti gaļas ēdieni, gaļas burgeri, sautētas akniņas, medījumi, cietie sieri, lazanja un viss, kas gatavots no gaļas, it īpaši grilēts, apgrilēts vai sutināts. Ja ēdiens ir papildināts ar aromātiskām garšvielām, tad baudījums būs pilnīgs.

Komentāri:

Jūsu komentārs: