Jeb Anna Birmane cep kūkas, raksta par tām un dalās savās receptes ar citiem. Uzvilkusi kādu no saviem krāsainajiem priekšautiem, viņa piemīlīgi rosās pa virtuvi, sākot jau ar raidījumu “Gatavo 3” un beidzot ar meistarklasēm. Anna ir arī trīs pavārgrāmatu autore, kas neatlaidīgi pēta receptes un atklāj knifus par kuriem neviens nestāsta. Viņas mērķis un lielais izaicinājums ir gardās kūkas padarīt pieejamas veselīgāka dzīvesveida piekritējiem.
Ziemassvētku pusdienu kūka
Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
6 personām
Sastāvdaļas
110 g sviesta
250 g brūnā cukura
1 ēdamkarote kanēļa
1 ēdamkarote malta ingvera
¼ tējkarotes maltu krustnagliņu
šķipsna sāls
šķipsna maltu melno piparu
2 olas
260 g miltu
300 ml paniņu
8 g sodas
8 g ābolu etiķa
ŠOKOLĀDES KRĒMAM
50 g šokolādes
50 g saldā krējuma
BRŪNĀ CUKURA KRĒMAM
200 g sviesta
100 g pūdercukura
100 g muskovado cukura
400 g krēmsiera
1 vaniļas pāksts
CUKURA GLAZŪRAI
1 olas baltums
100–150 g pūdercukura
Ja ola ir maza, tad pietiek ar 100 g pūdercukura, ja lielāka, tad 150 g pūdercukura.
Pagatavošana
Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 °C temperatūrai. Divas 20 cm/dm tortes formas noklāj ar cepamo papīru un ietauko malas.
Bļodā liek sviestu un brūno cukuru. Puto, līdz masa kļuvusi krēmīga un viendabīga. Turpinot putot, pa vienai pievieno olas.
Bļodā samaisa garšvielas un miltus.
Pamīšus trijos piegājienos olu masai pievieno paniņas un miltus. Puto, līdz mīkla kļuvusi viendabīga. Beidzamo pievieno atsevišķā trauciņā samaisītu sodu ar etiķi. Maisa līdz brīdim, kad viss iemaisījies.
Mīklu lej cepamajās formās un cep 25–30 minūtes. Pēc cepšanas atdzesē.
Pagatavo šokolādes krēmu. Katliņā liek sildīties saldo krējumu, kad parādījušies pirmie burbuļi, katliņā ieber šokolādi un noņem to no karstuma. Atstāj uz 2 minūtēm, pēc tam ar putojamo slotiņu maisa, līdz krēms sabiezē.
Pagatavo brūnā cukura krēmu. Saputo sviestu kopā ar brūno cukuru, vaniļas sēkliņām un pūdercukuru. Puto, līdz sviests kļuvis gaišs un krēmīgs. Pievieno krēmsieru un puto, līdz brūnais cukurs izšķīdis.
Atdzisušos biskvītus katru sagriež 2 ripās. Uz pamatnes liek pirmo kārtu, pārsmērē ar brūnā cukura krēmu, liek nākamo kārtu pa virsu, pārsmērē ar šokolādes krēmu. Nākamajā kārtā atkal smērē brūnā cukura krēmu, un tā pamīšus turpina ar pārējām kārtām. Atlikušo krēmu smērē ap kūkas malām. Kūku liek ledusskapī atdzesēties uz 1–2 stundām.
Pagatavo cukura glazūru. Pūdercukuru ber bļodā un pievieno olas baltumu. Puto ar mikseri, līdz masa ir kļuvusi pilnīgi viendabīga, ļoti balta, pat spīdīga un nav graudaina. Tas var aizņemt vismaz 10 minūtes. Putošanas beigās var pievienot krāsvielu, piemēram, “AbsolutsĒd” biešu vai upeņu pulveri.
Kūku dekorē ar cukura glazūru, ogām un svaigiem zaļumiem – timiānu un piparmētrām.
Komentāri: